Reklama
reklama

Vraky rozstřílených ukrajinských aut míří do Brna

Tři torza aut budou v září vyprávět Brnu příběhy svých majitelů. Přibude k nim také zničený člun, kterým chtěli dobrovolníci pomáhat v zaplaveném Chersonu. Spojuje je svědectví o válce na Ukrajině, která zasáhla celou Evropu. Výstavu umístí Paměť národa na Moravské a Římské náměstí.

Výstava rozstřílených ukrajinských aut nese název Příběhy z Ukrajiny. Paměť národa je za podpory partnerů dovezla z Kyjevské oblasti, aby lidem v Česku zprostředkovala realistický prožitek toho, jak vypadá válka na Ukrajině. Návštěvníci výstavy mohou na místě vyslechnout vyprávění původních majitelů těchto aut.

“My jsme ta auta dovezli původně čtyři z jednoho vrakoviště poblíž Kyjeva, dohledali jsme jejich majitele a natočili jsme je. Zajímavé na tom je to, že většina těch aut posloužila jejich majitelům v prvních měsících toho konfliktu, že s nimi odvezli svoje rodiny, blízké a sousedy do bezpečí a potom ta auta dopadla takhle,” popsal kurátor výstavy Viktor Portel a dodal, že z původních čtyř vraků do Brna dorazí jen tři. “To čtvrté, paradoxně ten nejluxusnější teréňák, se už prostě za toho půl roku putování po českých krajských městech rozpadlo,” vysvětlil Portel.

Příběhy z Ukrajiny budou moci Brňané vyslechnout v audiovizuální formě. U vraků budou stát informační panely a přímo na autech si bude moci každý návštěvník individuálně stisknout tlačítko, jímž spustí vyprávění fragmentu vzpomínek jejich původních majitelů. Volně přístupná výstava bude v rámci ŠTETL FESTU na Moravském i Římském náměstí stát od 31. srpna do konce září 2023.

Součástí výstavy bude také zničený člun, který z Chersonu dovezla organizace Cesta naděje života. Spolu s organizací Brno pro Ukrajinu požádala ředitele Institutu Paměti národa Brno o umístění člunu v rámci výstavy Příběhy z Ukrajiny. “Neváhal jsem ani minutu, válka na Ukrajině je dnes stále tak aktuální jako byla před rokem a nedávný nesmyslný dělostřelecký útok na člun německých dobrovolníků, kteří se snažili pomoci topícím se zvířatům v Chersonu, je toho jasným důkazem. Ta válka se pořád děje, nehledě na to, že už o ní velká část české veřejnosti nechce slyšet. Je potřeba na to stále upozorňovat a pomáhat,” okomentoval David Butula, ředitel Institutu Paměti národa Brno.

Program Paměti národa na ŠTETL FESTu - Římské náměstí:

  • 8. od 15.00 Vernisáž k výstavě vraků - Příběhy z Ukrajiny
  • 9. od 14.00 Den Cesty pomoci - interaktivní výstava
  • 9. od 21.30 Audiovizuální instalace a projekce příběhů ukrajinských uprchlíků s komentovaným úvodem

Zdroj: Post Bellum

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře