Reklama
reklama

V kraji opraví silnice plné děr a výmolů

Výmoly a samá záplata. Tak vypadají krajské silnice, a to nejen v důsledku zimních měsíců. Právě proto jsou pro motoristy brázdící cesty druhé a třetí třídy na jižní Moravě, ale i pro vedení zdejších obcí a měst, silnice tématem číslo jedna. Jihomoravský kraj silničářům na jejich opravy v letošním roce rozdělí více než 2,5 miliardy korun.

Ostříží zrak a pevné nervy si kvůli stavu vozovky musí připravit řidiči projíždějící ze Syrovic do Ořechova. Právě silnice III/15266 je jednou z těch, na jejíž opravu se v letošním roce zaměří jihomoravští silničáři.

Správa a údržba silnic Jihomoravského kraje (SÚS JMK) chce letos realizovat 138 staveb, z toho 24 mostů. „V letošním roce máme v plánu opravit asi 140 kilometrů silnic II. a III. tříd, předpokládám, že pokud se finance během roku navýší, jsme projektově připraveni na realizaci dalších staveb,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje Roman Hanák.

Přestože se počet investic od nástupu současné koalice vládnoucí jihomoravskému kraji neustále zvyšuje, jsou silnice pořád v žalostném stavu, a to mnohdy i krátce po své opravě. To je případ například spojnice mezi Židlochovicemi a Blučinou.

Lokalitu však aktuálně čeká rozsáhlejší stavba. „Máme před sebou miliardovou zakázku na obchvat Blučiny, kde letos začneme realizovat přeložky inženýrských sítí a z celkového balíku financí to přijde asi na necelých 24 milionů korun,“ popsal Roman Hanák.

K dalším významným projektům patří například okružní křižovatka v brněnské městské části Slatina, která vyjde na zhruba 70 milionů korun, nebo průtah v Tavíkovicích. „Připravujeme výběrové řízení, tady je zatím odhadovaná částka asi 69 milionů korun,“ doplnil Hanák.

Většina prací odstartuje na jaře letošního roku. Patří mezi ně třeba průtah v Hustopečích za téměř 20 milionů korun, další úsek na silnici II/395 mezi Zastávkou a hranicemi kraje za více než 104 milionů korun, úprava křižovatky ve Zbýšově a realizace protihlukových stěn na silnici II/152 v Modřicích.

Nejvyšší investici si v plánu výstavby mostů vyžádá ten v Lelekovicích na Brněnsku. Náklady tu přesáhnou 100 milionů korun. Rekonstruovat se bude i v Tišnově nebo v Rajhradě. „Historický Pitrův most vybavíme novým příslušenstvím a železobetonovou deskou zesilující nosnou konstrukci. Most pak takzvaně přemostíme, postavíme nad ním novou a širší vozovku,“ vysvětlil náměstek hejtmana pro dopravu Jiří Crha.

Jihomoravští řidiči mohou na webových stránkách SÚS JMK sledovat mapu již realizovaných staveb, do které budou přibývat i ty pro rok 2024. „Samozřejmě rozkopané silnice žádného řidiče netěší, je ale dobře, že se budou opravovat, ta jízda na menších tazích je často o nápravu. Jen je důležité, aby nešlo jen o provizorní opravy a lepení, ale aby to i něco vydrželo,“ myslí si profesionální řidič Ludvík Masař.

Důležitost následného hospodaření s vozovkou zmínil i ministr dopravy Martin Kupka. Podle něj by měly po rekonstrukci v pravidelném intervalu navazovat i další zásahy, které prodlouží životnost komunikací.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře