Reklama
reklama

V centru Brna se začnou měnit přístřešky na zastávkách

Celkem 88 přístřešků na tramvajových, autobusových i trolejbusových zastávkách v městské části Brno-střed bude vyměněno za nové. Radnice městské části Brno-střed uzavřela koncesní řízení na jejich dodavatele, práce již probíhají a většina přístřešků bude vyměněna do konce listopadu. Ročně tak radnice získá koncesní poplatek v minimální výši 4 miliony korun bez DPH.

Jak si již brněnští obyvatelé mohli všimnout, na řadě míst v centru města probíhá demontáž čekáren zastávek městské hromadné dopravy. V řádu několika dní se zároveň na těchto místech začnou umísťovat nové moderní přístřešky.

Současné přístřešky již dosluhují, neodpovídají moderním standardům a bylo je proto potřeba vyměnit. Kromě toho, že po výměně budou přístřešky v jednotném designu, přinesou i zlepšení viditelnosti přijíždějících spojů, protože reklamní vitríny již nebudou umístěny v jejich čele. Také dojde ke zvětšení kapacity čekáren všude tam, kde je to potřeba.

Z celkového počtu 88 přístřešků jich 18 bude umístěno na zastávkách zcela nově. Výměna bude probíhat v osmi etapách a jako první se výměny dočkají přístřešky na tramvajových zastávkách před hlavním nádražím.

„Reagovali jsme z velké části na podněty občanů ke zřízení čekáren a dále jsme navrhli umístění tam, kde podle našeho názoru přístřešek chyběl, například na Lipové, na hlavním nádraží u viaduktu, kde je zastávka trolejbusů číslo 31 a 33, dále na Pionýrské, Úvoze,  Zvonařce, Křenové, Pisárecké u Anthroposu a dalších místech,“ upřesnil starosta městské části Brno-střed Ing. arch. Vojtěch Mencl.

„Design přístřešku byl navržen s ohledem na rozmanitost a charakter architektonické zástavby městské části Brno-střed. Vybraný návrh subtilní kovové konstrukce v kombinaci se sklem je vhodným doplňkem městského prostoru a nenaruší unikátní ráz historické zástavby v památkové rezervaci,“ uvedl dále starosta.

Ocelové díly konstrukce jsou vyrobeny ze svařitelné nelegované konstrukční oceli, boční, zadní i střešní výplň přístřešku je vyrobena z kaleného bezpečnostního skla. Boční i zadní skla jsou standardně opatřena sítotiskem pro slabozraké. Střešní výplň je pokryta speciální zatemňovací folií s ochranou proti UV záření, přímému osvětlení a vysoké teplotě.

Veřejná zakázka byla soutěžena v souladu se zákonem o veřejných zakázkách jako koncesní řízení. Vítězný dodavatel, společnost euroAWK s.r.o., pro městskou část přístřešky dodá a postaví a po dobu deseti let bude zajišťovat jejich provoz. Bude se tedy o oněch 88 nových přístřešků na zastávkách městské hromadné dopravy starat, udržovat je, čistit a odstraňovat případné následky vandalismu. Za to má právo umisťovat v čekárnách reklamu, ale zavazuje se také platit městské části takzvaný koncesní poplatek, který bude každý rok činit minimálně 4 miliony korun bez DPH.

„Velmi si vážíme toho, že naše dlouhodobá spolupráce s městskou částí Brno-střed může pokračovat i nadále. Výběrové řízení na postupnou výměnu přístřešků na zastávkách hromadné dopravy zahrnuje také jejich provoz po dobu následujících deseti let. To vnímáme z našeho pohledu jako důležitý krok města pro zajištění bezproblémové dopravní obslužnosti obyvatel i návštěvníků jihomoravské metropole. Věříme současně, že se jim bude líbit také nový design, technické řešení i celková koncepce nových přístřešků,“ doplnila jednatelka společnosti euroAWK Bärbel Nieten.

 „Při výběru dodavatele jsme dbali nejen na cenu, ale zohledňovali jsme i další kritéria, jako kvalitu řešení, funkčnost, bezpečnost a bezbariérovost přístřešků,“ uzavřel starosta. 

Zdroj: MČ Brno-střed

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře