Reklama
reklama

Rychlejší nákup jízdenek i výhody na jízdném. Co čeká na cestující na jihu Moravy?

Pořídit si jízdenku snadno a rychle přímo na vlakovém nástupišti. To je novinka, kterou mohou využít cestující na brněnském hlavním nádraží. Instalován tu byl totiž první chytrý validátor, na jižní Moravě jich bude postupně uvedeno do provozu celkem 300. Další novotou integrovaného dopravního systému jsou slevy a jízdenky zdarma pro vybrané cestující.

Chytrý validátor by měl podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha přispět k modernizaci a zjednodušení odbavování cestujících. Stačí si zvolit způsob výběru jízdenky, počet jízdenek či případnou slevu, a způsob platby.

 

V případě úhrady kartou přístroj nevydá papírovou jízdenku, ta bude přiřazena ke kartě, kterou zákazník zaplatil. Cestující mohou také využít takzvanou Dopravní peněženku, anonymní účet podobný bankovnímu. Na něj si mohou nabít malou částku a platit některým ze zvolených nosičů, například klíčenkou, dopravní kartou nebo i samolepkou. Ty vyjdou na 30 korun a dají se opakovaně používat i nabíjet.

 

Lidé z validátoru navíc zjistí informace o aktuálních událostech v dopravě, odjezdech spojů z dané zastávky nebo libovolné další zastávky IDS JMK, zobrazit si budou moci také on-line mapu s aktuálními polohami vozidel.

Přibydou další

Validátorů bude celkem 300, na větších nádražích cestující najdou více než jeden. „Do konce září by měla být jejich instalace u konce. Cena jednoho validátoru je 63 500 korun. Z velké části jsou hrazeny z dotací z EU a jejich provoz a servis bude zajišťovat vlastními silami KORDIS JMK, což znamená úsporu nákladů na externí firmy. Od prosince bude také možné si jízdné zaplatit v automatech přímo ve vlacích Moravia,“ popsal krajský náměstek pro dopravu Jiří Crha.

Slevy a jízdy zdarma

Od prvního července začnou platit novinky v ceně jízdného. „Od 1. července budou mít držitelé průkazů ZTP a ZTP/P jízdu ve všech linkách IDS JMK zdarma a nebudou si muset kupovat lístek. Tohle rozhodnutí jsme udělali na základě žádostí organizací zastupujících tyto občany a myslím, že to je dobrá věc,“ sdělil hejtman Grolich.

Pro seniory nad 70 let bude jako další novinka zavedena v papírové i elektronické verzi nová celosíťová jízdenka za 40 Kč platná 24 hodin. „Pro seniory to znamená, že ani v budoucnu nebudou muset řešit elektronické jízdenky, a navíc jim to umožní bezplatnou přepravu zvířete i jízdního kola,“ doplnil Jan Grolich.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře