Reklama
reklama

Paměť národa v Brně promítne fotky z Ukrajiny a zahájí letošní Běh

Květnový program Institutu Paměti národa Brno přináší aktuální svědectví z války na Ukrajině, přednášku o konfliktu na Blízkém východě, Běh pro Paměť národa a tvůrčí dílny pro děti z Ukrajiny.

Fotoreportérka kanálu Voxpot Majda Slámová, která společně s novinářem Vojtěchem Boháčem stojí za oceňovanou sérií reportáží z ukrajinské válečné zóny, se podělí o svůj nejaktuálnější materiál. 11. května bude od 18 hodin v Institutu Paměti národa Brno promítat své fotky z Ukrajiny a vyprávět o svém pobytu na frontě.

18. května bude v IPN Brno od 18 hodin přednáška o aktuální situaci palestinsko-izraelských vztahů. Jedná se o poslední díl z cyklu přednášek odborníka na region Blízkého východu Marka Čejky. Tentokrát o období od mírového procesu do současnosti: mírový proces z Osla a jeho následná stagnace, druhá intifáda, významné osobnosti, konflikty okolo pásma Gazy a pozice současné izraelské vlády ke konfliktu. Marek Čejka je politolog a právník specializující se na region Blízkého východu, na souvislosti vztahu náboženství a politiky, náboženský fundamentalismus a terorismus.

Běh pro Paměť národa bude již tradičně u pavilonu Anthropos, a to v sobotu 21. května. Běžci si mohou vybrat z tras na 5 či 10 kilometrů nebo běžet společně se svými přáteli štafetu na 4x2,5 kilometru. Pro nejmenší běžce bude připravená také trasa rodinného běhu na 1 km.

Na místě zahraje DJ Romeo Green a kapela Hazafele, děti si budou moci prolézt opičí dráhu od Lemura a od 13:30 zahraje Divadlo Líšeň svou inscenaci Putin lyžuje /hra o zrození vraha/. Zakoupením startovného běžci podpoří činnost neziskové organizace Post Bellum, která prostřednictvím projektu Paměť národa dokumentuje osudy pamětníků, pomáhá jim, vzdělává děti i dospělé a vypráví příběhy 20. i 21. století.

Divadlo Paměti národa pořádá pravidelné tvůrčí dílny pro ukrajinské děti ve věku 8-15 let. Cílem je nabídnout dětem program, kde si budou moci aktivně odpočinout, hravým způsobem se seznámit s českou kulturou, zorientovat se v novém prostředí a zároveň naopak přispět něčím ze sebe a svého domova. Konají se 1x týdně, vždy v pondělí od 15.30 do 17.00 v Institutu Paměti národa na Radnické 10. 

Zdroj: Post Bellum

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře