Reklama
reklama

Nelegální hazard v Brně. Jak funguje?

Přestože je hazard v jihomoravské metropoli plošně zakázaný od roku 2015, zcela mu ve městě pod Špilberkem neodzvonilo. Milovníci technických her se mu totiž stále věnují v nelegálních hernách. Nejinak je tomu na i na celé Jižní Moravě.

„Letos jen za dva uplynulé týdny celníci odhalili nelegální hernu v Brně, Boskovicích, Znojmě a na Vyškovsku, zadrželi 18 technických herních zařízení a hotovost ve výši 11 300 korun. I přes využití veškerých zákonných možností pro potírání nelegálního hazardu, se celníci na některá místa vrací opakovaně,“ sdělila Lada Temňáková, tisková mluvčí Celního úřadu pro Jihomoravský kraj.

Právě dozorová činnost nad provozováním hazardních her patří k jedné z významných priorit celní správy. Spadá pod ní od začátku roku 2017. „Jedná se o dozor jednak nad legálními provozovateli, kteří jsou držiteli povolení Ministerstva financí, ale z velké části také nad provozovateli, kteří povolení k tomuto druhu podnikání nemají, neodvádí žádné platby, ale především nedodržují zákonné podmínky pro umožnění účasti osob na hazardní hře,“ vysvětlila Temňáková.

Při kontrolách se v loňském roce na Jižní Moravě celníkům dařilo, zabavili téměř dvakrát více nelegálních technických herních zařízení než v roce 2022. Během 73 kontrol hazardu, z toho ve 24 případech u legálních provozovatelů a ve 49 případech v nelegálních hernách, zadrželi 230 automatů a více než 350 tisíc korun.

Jak to v Brně funguje?

Z dat celní správy vyplývá, že od roku 2017 bylo ve městě pod Špilberkem rozkryto zhruba 140 případů nelegálního hazardu a zabaveno přes 600 automatů.

Podle tiskové mluvčí celníků, je herny stále těžší odhalit a eliminovat. V řadě případů se totiž nejedná o bar či restauraci, ale pouze o soukromý prostor, který není nijak označen, bývá vybaven kamerovým systémem, případně i celkovým vypínačem, který umožní v jednom okamžiku vyřadit z provozu veškerá technická zařízení, a dovnitř bývají vpuštěni jen vybraní zákazníci.

Jindy jde pouze o fiktivní podniky. S podobným provozem se kontroloři setkali v Brně v loni. „Jednalo se o bar pouze na oko, poněvadž zde neprodávali žádné nápoje ani pochutiny, ale vnitřní prostory byly zaplněny pouze herními automaty,“ popsala Lada Temňáková.

Hazard je v Brně legální pouze ve formě živé hry, a to jen v hotelech Grand a International.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře