Reklama
reklama

Naklánějící se zeď v parku Studánka je už opravená

Oprava cihelné přizdívky a betonové nosné stěny v Parku Studánka je už hotová. Práce za 18 milionů korun, které skončily, navazovaly na průzkum z července předminulého roku, kdy bylo zjištěno výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky. Kompletní rekonstrukce zdi a se dočkala finále a v okolí přibyly nově vysázené stromy a zeleň.

V srpnu 2022 byl prověřen pomocí průzkumných vrtů stav stěny mimo jiné za účelem jejího zaměření a lokalizace. Při průzkumech bylo zjištěno výrazné vyklonění hlavy cihelné přizdívky, která byla vytvořena z dutých keramických cihel na maltu.

„V rámci zajištění zdi jsme provedli výměnu cihelné přizdívky s jejím ložením a pomocí inejktáží sanaci. Vyšší části stěny byly stabilizovány pomocí kotvení a samozřejmě se provedla i drenáž,“ uvedl náměstek primátorky města Brna Filip Chvátal pro životní prostředí.

Stěna se doplnila o prvky, které zvyšují její stabilitu na dostatečnou úroveň. Inženýrské stavby, vnější plochy, chodníky a pojezdové plochy nebyly měněny, ale uvedeny do původního stavu. Některé prvky se naopak odstranily.

„Kompletně jsme odstranili zděnou hlavu stěny s podkladní maltovou vrstvou, dále přizdívku, degradované betonové plochy, degradovanou asfaltovou izolaci ze soklu stěny a provedli kompletní vyčištění stávajících odvodňovacích otvorů a pomocí tlakové hadice očištění líce a hlavy betonové stěny. Zásadní součástí rekonstrukce bylo doplnění vegetace. Jednalo se o novou výsadbu vysokokmenných stromů různých druhů a dosadbu liniové keřové zeleně podél vnějších zdí s ochrannými prvky a dále popínavou zelení v blízkosti zdi, která by ji měla výrazně ozelenit,“ dodal Chvátal.

TZ

 

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře