Reklama
reklama

Na náměstí Svobody v Brně se budou opět po roce bezplatně vyšetřovat mateřská znaménka

Více sluníčka a delší dny jsou pro řadu lidí důvodem k radosti. Současně bychom se ale měli mít na pozoru. Právě ultrafialové záření je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže. V polovině května se centrální brněnské náměstí stane opět po roce důležitým místem prevence proti vzniku melanomu.

Pod dohledem zkušených dermatologů a dalších kvalifikovaných odborníků se budou zájemcům vyšetřovat znaménka. Probíhat bude nejen kontrola mateřských znamének, ale i osvěta proti jednomu z nejčastějších nádorových onemocnění v Česku, kterým ročně onemocní více než 30 tisíc lidí.

Stan na vyšetřování mateřských znamének s vypovídajícím názvem Skinchecker se vrací opět na náměstí Svobody. Všichni zájemci si mohou nechat přijít bezplatně a bez objednání vyšetřit svá mateřská znaménka, a to ve středu 15. a ve čtvrtek 16. května, vždy od 9 do 17 hodin.

Důležitost prevence potvrzují data z předchozích ročníků. „Jsme rádi, že můžeme každoročně podpořit prevenci tohoto onemocnění. V letech 2020 a 2021 jsme kvůli pandemii covidu nemohli pořádat akci v obvyklém měřítku a čísla z předešlých dvou roků ukazují neustálý meziroční nárůst onemocnění. V minulém roce byl diagnostikován nález u každého devátého zájemce o vyšetření, co představovalo nárůst o 55,8 % oproti roku 2022,“ přibližuje alarmující data PharmDr. Katarína Hrivňáková, generální ředitelka sítě Chytrých lékáren.

Ze statistik vyplývá, že pokud je rakovina kůže diagnostikována včas, tak až 90 % všech melanomů je vyléčitelných. Odhady ukazují, že do roku 2040 bude rakovina kůže nejčastějších typem rakoviny u mužů a u žen na druhém místě po rakovině prs. Samotné vyšetření, které lékaři doporučují podstoupit minimálně jednou ročně, trvá jen pár minut a není nijak nepříjemné, protože případný nález zkušený dermatolog identifikuje pouhým okem. Melanom může postihnout lidi jakéhokoliv věku, původu, pohlaví či barvy pleti. Vyšší riziko však představují lidé se světlým fototypem pokožky a lidé starší 50 let. Hlavním spouštěcím faktorem rozvoje melanomu je expozice UV záření.  

„Z tohoto důvodu budou naši odborníci poskytovat lidem také rady nejen na základě fototypu jejich pokožky, ale i jak se správně chovat na slunci. Už mnoho let víme, že nedostatečná ochrana před slunečním zářením jednoznačně zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Stále bohužel pozorujeme, že lidé ještě nevnímají používání ochranného UV faktoru jako nutnou součást své denní rutiny v průběhu celého roku,“ dodává Hrivňáková k akci, kterou naposledy navštívilo přes sedm stovek zájemců o vyšetření svých mateřských znamének.

Zdroj: Chytrá lékárna

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře