Reklama
reklama

Kubík vody v Brně zdraží o 15 korun

Od počátku příštího roku v Brně zdraží vodné a stočné. Po vyšších cenách za centrální dodávky tepla, které platí od letošního listopadu, jde o další zásah do peněženek Brňanů. Připlatit si navíc budou muset i za veřejnou dopravu po jižní Moravě, Brno naopak jízdné nezvýší.

Od začátku příštího roku si Brňané připlatí zhruba o 15 korun za kubík vody. Ten je tak vyjde na 102 korun. „Navýšení ceny je především důsledkem extrémního vývoje cen energií s dopadem na ceny klíčových surovin, materiálů a cen stavebních prací,“ okomentoval aktuální tarify Jakub Kožnárek, generální ředitel Brněnských vodáren a kanalizací.

V porovnání s letošním rokem jde o 17% navýšení vodného a stočného.

Cena za výrobu a dodávku 1 litru pitné vody včetně následného odkanalizování a vyčištění vyprodukované vody odpadní činí zhruba 10 haléřů. Při spotřebě 107 litrů na osobu a den, tedy 39 kubíků za rok, vyjde měsíční výdaj za vodné a stočné jednoho obyvatele na zhruba 331 korun. „Jedná se o navýšení o 48 korun za měsíc,“ uvedla Renata Hermanová, tisková mluvčí brněnských vodáren. Podle ní jsou tarify vodného a stočného v jihomoravské metropoli na úrovni celorepublikového průměru.

Výrazně se v rodinných rozpočtech Brňanů projeví krok Tepláren Brno. Od letošního prvního listopadového dne vyjde konečná cena tepla z výměníkové stanice nebo plynové kotelny na 1672 korun s daní za gigajoule, což představuje více než dvojnásobek původní částky. Průměrné domácnosti se spotřebou tepla zhruba 20 gigajoulů za rok tak vzrostou měsíční náklady asi o 1500 korun. „Jednoznačně hlavní příčinou nárůstu ceny tepelné energie je současná energetická krize, spojená se skokovým zvýšením obchodních cen zemního plynu, které vzrostly o více než 500 % v porovnání s předchozím rokem,“ vysvětlil generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Ve zvýšené ceně tepla je již v plné míře zohledněno zastropování ceny plynu pro příští rok, které vláda schválila 5. října letošního roku. „Navýšená cena tepla tak nekopíruje skutečný strmý růst ceny zemního plynu na burze. Což je možné kromě efektu zastropování také především díky naší promyšlené strategii rozloženého nákupu zemního plynu v čase. Svoji roli sehrává i využití tepla ze spalovny odpadu SAKO Brno,“ doplnil Petr Fajmon.

Obávat se zdražování naopak nemusí cestující brněnskou hromadnou dopravou. „V současné nelehké situaci, doprovázené růstem cen a energetickou krizí, je naším cílem zachovat městskou hromadnou dopravu v příštím roce na takové úrovni jako v tom letošním. Na rozdíl od Jihomoravského kraje, který plánuje navýšení ceny veřejné dopravy v IDS JMK o 15 až 20 %, město Brno zdražovat jízdné nebude, abychom zajistili kvalitní MHD všem lidem,“ popsala primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře