Reklama
reklama

Kola z České republiky přiblíží děti v Africe ke vzdělání

Jízdní kola, která jejich majitelé již nevyužívají, dostanou šanci na druhý život, a to až ve vzdálené Gambii. Díky projektu Kola pro Afriku navíc pomůžou místním dětem. Do sbírky, která bude probíhat v pavilonu Y na brněnském výstavišti, se mohou zájemci zapojit od třetího zářijového čtvrtka.

„Projekt Kola pro Afriku umožňuje sbírat stará kola, opravit je a poslat do africké Gambie. Tam slouží žákům zapojených škol, kteří se často musejí přepravovat na značné vzdálenosti. Přibližují tak děti ke vzdělání,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Projekt navíc pomáhá i tamním dospělým, spolupracovníci přímo v Gambii se totiž učí kola servisovat a opravovat.

Nejpotřebnější jsou kola MTB 26" s ocelovým rámem, využití však najdou i jiné typy, stejně jako cyklistický materiál, který by po opravě mohl ještě sloužit. Kromě dětí z Afriky poputují některá kola i znevýhodněným dětem v České republice.

„Lidé mohou vše přinést do pavilonu Y na brněnském výstavišti 21. a 22. září od 14 do 18 hodin a 23. září od 10 do 18 hodin. Každý dárce dostane malou odměnu v podobě lékárničky, reflexního přívěsku nebo zvonku na kolo,“ doplnil Petr Kratochvíl.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře