Reklama
reklama

Je nejstarší brněnská sauna v ohrožení?

Nejstarší brněnská sauna na Drobného se svou velikostí řadí mezi ty menší, její kapacita je 12 osob a má jednu potírnu. Pravidelní návštěvníci chválí její domáckou atmosféru, místním tmelem byl i provozní Jiří Klaban. Provoz, který fungoval každý pracovní den, aktuálně přerušila obnova Arnoldovy vily, v jejímž rámci měl jít objekt dokonce zcela k zemi. O záchranu sauny nyní bojuje spolek Komunitní sauna Drobného.
Sauna na Drobného funguje déle než 40 let. Foto: Tereza Oprchalová

„Sauna na Drobného vznikla adaptací původního objektu koníren rodiny Arnoldových, jak dokládají historické mapy Brna. Při jejich srovnání se jedná stále o stejný objekt, dohledatelný už od roku 1906. V roce 1976 se budova modernizovala a upravila pro provoz sauny a po požáru se roku 1981 otevřela znovu,“ popsal historii Jakub Kriš ze spolku Komunitní sauna Drobného.  Tehdejším investorem byla Tělovýchovná jednota lodní sporty Brno a výrazný podíl na realizaci měli také brigádníci akcí Z.

Za více než 40 let fungování se v sauně propotilo několik tisíc lidí, současnou komunitu tvoří zhruba 350 saunařů a saunařek. Početně nejsilnější skupinou byl páteční Saunaklub, ve kterém se setkávali celé rodiny i s dětmi, přístupná však byla sauna i široké veřejnosti.

Podle spolku by její konec znamenal pro mnoho návštěvníků ztrátu fyzického i mentálního charakteru. „Část lidí se tu saunuje od jejího začátku a vytvořili si tam mnoho blízkých vazeb, mají ze sauny řadu přátel. Pro tyto lidi by konec sauny, kterou sami pomáhali budovat, znamenal i konec pravidelného setkávání,“ přiblížil Kriš.

Jeho slova potvrzuje i Luděk Buchta (75 let), pravidelný úterní saunař. „Já se do té sauny každý týden těším. Je to takový mezigenerační dialog. Jako starší se rád od mladých dozvím to, co bych normálně nezjistil, nebo by mě to minulo," vysvětlil.

„Jako členové Saunaklubu Brno jsme považovali za samozřejmé, že se podílíme i na samotné stavbě sauny. Upravovali jsme i její okolí. Naše společenství je skutečně těsné, jsme jako bratři a sestry, i mimo saunu děláme spolu akce, turistické nebo společenské. Jsou mezi námi i devadesátiletí členové,“ doplnil Svaťa Bednář (80 let), bývalý voják a člen Saunaklubu.

Nejistá budoucnost

„Na začátku letošního léta jsme dostali politický slib, že sauna demolována nebude a můžeme s Odborem kultury podepsat smlouvu o pronájmu. Ovšem během léta zájem projevil ještě jiný subjekt,“ sdělil Jakub Kriš. Město se proto rozhodlo vypsat nabídkové řízení.

„Nyní usilujeme o to, aby město nečekalo s vypsáním nabídkového řízení až do opravy kanalizace sauny, která má být hotová v březnu, ale aby celý proces už rozběhlo. Jsme připraveni provést základní opravy a úpravy, například rekonstrukci koupelny, výměnu kamen nebo zateplení potírny,“ dodal Kriš.

Zástupci spolku zároveň žádají Radu města Brna, aby se v nabídkovém řízení rozhodla pro ně. „Saunu jsme zachránili před demolicí a zastupujeme komunitu, která saunu vybudovala. Nejsme a nikdy nebudeme komerční a ziskový provoz, naše cíle jsou jiné než individuální profit,“ uzavřel Kriš.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře