Reklama
reklama

Jak je na tom brněnský trh s realitami?

Brněnský realitní trh s nemovitostmi zamrzl. Potvrdil to i čtvrtý kvartál loňského roku. „Ačkoliv byl z tohoto pohledu o trochu úspěšnější než ten předchozí, návrat k číslům před vypuknutím konfliktu na Ukrajině je zatím v nedohlednu. Dobře to ilustruje skutečnost, že se v lednu loňského roku prodalo více bytů než za celé druhé pololetí dohromady,“ říká Dalibor Lamka, výkonný ředitel a předseda představenstva společnosti Trikaya.

Z dat společnosti Trikaya vyplývá, že průměrná cena za metr čtvereční prodaného nového bytu během posledních tří měsíců roku 2022 dosáhla 131 176 korun, což je bezmála 8% nárůst oproti předchozímu čtvrtletí.

Podepsal se však na ní stav z listopadu, ve kterém došlo ke konečnému uzavření řady dohod a smluv, které byly v průběhu roku rozjednány. Reálně proto začala cena novostaveb pozvolna klesat, což dokládá i průměrná cena za metr čtvereční nabízeného bytu. Ta se aktuálně drží těsně pod hranicí 125 000 korun.

Podle Dalibora Lamky tlaku na pokles cen přitom lépe odolávají energeticky méně náročné jednotky a ty, které se nacházejí ve vyhledávaných lokalitách, než atypické byty či byty s energetickým štítkem C a horším.

Na trh postupně přibylo několik stovek nových bytů. Podle odborníků lze proto předpokládat, že stoupající nabídka bude i nadále tlačit na pokles cen. Ten však nebude nějak drastický.

„Lze souhlasit se závěry analýzy, že na trhu s rezidenčními nemovitostmi budou v nejbližší době za delší konec provazu tahat kupující. V prostředí nebývale vysokých sazeb hypotečních úvěrů a mimořádně chladné spotřebitelské nálady nyní nebude snadné nacházet kupce. Vzhledem k pokračujícímu dramatu na energetických trzích lze očekávat od kupujících velikou opatrnost a také silnou preferenci pro energeticky úsporné bydlení,“ vysvětlil hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil

S nejistotou se potýká také brněnský realitní trh. Většinu kancelářských nájemců v Brně dlouhodobě tvoří především mezinárodní centra sdílených služeb a technologické firmy, v posledním desetiletí však zájem tohoto typu společností umístit tu své sídlo ochladl.

Kromě geopolitické situace hrají roli i čistě lokální důvody jako je úbytek dříve početné pracovní síly z řad brněnských studentů, růst životních nákladů či slabá zahraniční propagace a obchodní přístup Brna oproti srovnatelným, především polským, městům regionu střední a východní Evropy.

Ve městě pod Špilberkem zároveň probíhá nová kancelářská výstavba, loni bylo dokončeno 33 tisíc metrů čtverečních, což je oproti předchozímu roku nárůst o 84 %. Dalších zhruba 35 tisíc metrů čtverečních je momentálně ve výstavbě, z toho 26 100 metrů čtverečních by měli investoři dokončit letos.

„V následujících letech tak budeme v Brně svědky vzniku nových kancelářských projektů, které ale zatím zůstanou zčásti neobsazené. Než se trh opět oživí, bude ještě nějaký čas trvat, a volné metry se budou zaplňovat postupně a pomalu. Napomoci by tomu mohl příchod nových firem, k tomu je ale potřeba aktivnější zapojení města a státu,“ popsal Lukáš Netolický, vedoucí regionálních trhů Cushman & Wakefield v České republice.

Autor: 
Jana Danielová
Aktuálně
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
V městské části Bosonohy, konkrétně na ulici Konopiska, vzniklo na začátku července nové kontejnerové stání pro komunální a tříděný odpad. Jedná se o dřevěnou konstrukci, která vhodně zapadá do...
19.07.2024 - 10:34
Komentáře