Brněnští vědci sledují plýtvání potravinami v domácnostech
Cílem projektu je zjistit, jaký je ve vybraných lokalitách podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu a jaký vliv má na tento podíl zapojení různých osvětových nástrojů.
Nyní probíhá vyhodnocení analýz za první rok fungování projektu. Překvapujícím zjištěním bylo, že obsah popelnic někdy obsahoval téměř 20 % potravin, s připočtením potravinového odpadu a odpadu ze zahrad se obsah popelnic skládá dokonce až z 50 % bioodpadu. Podíl jednotlivých složek odpadu se mění dle ročního období, poslední analýzu ovlivnila i koronavirová krize, vedla ke snížení plýtvání potravinami. V popelnicích nedošlo k nárůstu podílů plastů, jak se předpokládalo vzhledem k používání jednorázových ochranných pomůcek a nádobí.
Analýza vzorků odpadu probíhá v rámci výzkumného projektu čtyřikrát ročně, projekt je naplánován na tři roky, vybrané lokality zahrnují typ sídlištní zástavby, vilové i venkovské. Každý typ zástavby je monitorován zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení produkovaného odpadu „V SAKO Brno podporujeme výzkumné projekty univerzit, s brněnskými školami spolupracujeme dlouhodobě, poskytujeme jim informace i požadovaný materiál, který je stěžejní při zpracování studií,“ uvádí Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.
„Odbor životního prostředí magistrátu města Brna ve spolupráci se společností SAKO Brno vytváří podmínky k tomu, aby se biologicky rozložitelný odpad vracel zpět do půdy a občané ho nevyhazovali do koše,“ komentuje Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno, a připomíná, že „za podpory fondů Evropské unie rozdalo SAKO Brno již více než 5 000 kompostérů, v několika městských částech probíhá mobilní sběr bioodpadu a na každém sběrném středisku je možnost odložení bioodpadu, který se dá využít k výrobě kompostu.“
TZ: SAKO Brno