Reklama
reklama

Brněnští doktoři bojují s rakovinou pomocí mobilní aplikace

LungScreen. Tak se jmenuje mobilní aplikace, která má napomoci včasnému záchytu rakoviny plic. Majitelé chytrých telefonů si aplikaci mohou zdarma stáhnout prostřednictvím QR kódu, v rozhraní Google Play či App store a vyhodnotit, jaké je u nich riziko výskytu plicního karcinomu.

Aplikace nebezpečí rakoviny plic vyhodnocuje pomocí souboru otázek, zaměřených na klíčové faktory ovlivňující její vznik. Následně uživatele zařadí do jedné ze tří skupin dle míry rizika. Podle výsledků mu pak doporučí návštěvu specialisty v nejbližším centru. „Kouření a rizika s ním spojená jsou vnímána jako zcela zásadní faktor, který negativně ovlivňuje roky zdraví. Naší snahou je pacienty léčit těmi nejkvalitnějšími a nejmodernějšími metodami a navracet je do běžného života. S úspěšnou léčbou ale úzce souvisí i prevence,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice u Sv. Anny v Brně Martin Pavlík.

Mobilní aplikace Lungscreen byla vyvinuta v roce 2015 v Maďarsku. Při pilotní studii na dvou maďarských pracovištích si ji stáhlo 24 tisíc uživatelů. Výsledky třetiny z nich určily vysoké riziko. Aplikace zvýšila počet operabilních pacientů o 20 procent.

Rakovina plic je odhadem 20 procent všech případů úmrtí na rakovinu. Zároveň je z pohledu léčby jednou z finančně nejnáročnějších typů rakoviny. Většina bronchogenních karcinomů je diagnostikována až v pozdním stádiu, kde je míra přežití pouze 3,9 procenta. Čtyři pětiny pacientů zemřou v prvním roce diagnózy rakoviny plic. Pouze 15 procent případů je zachyceno v časném stádiu, kdy je míra přežití nadpoloviční Na nemoci spojené s kouřením zemře ročně v České republice přibližně 18 tisíc lidí.

Zdroj: TZ

Autor: 
návštěvník
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře