Reklama
reklama

Židenice využijí Peer program, který pomáhá lidem bez domova

Městská část Židenice získala dotaci 150 tisíc korun od Jihomoravského kraje na projekt, který by mohl dostat do pracovního procesu lidi bez domova. Projekt se zrodil v lednu tohoto roku a od března začal.

“V Židenicích hodláme řešit problém bezdomovectví. Proto jsme navázali spolupráci s organizací Mezi4stěny, která pomáhá lidem v nepříznivé sociální situaci. Domluvili jsme se, že zmapujeme židenický terén, abychom získali povědomí o občanech bez domova, kteří by měli zájem dostat se z ulice a zkusit nějakou jednodušší práci,” uvedla Lucie Grůzová, místostarostka pro sociální rodinnou politiku MČ Brno-Židenice.

Koordinátor Peer programu je pan David Daniel, který neúnavně s lidmi bez domova mluví a pomáhá jim komunikovat s úřady. Po společné schůzce se bez váhání rozhodli těmto lidem pomoct.

“S paní Vilmou Vašíčkovou přišel pan Daniel za starostou Židenic. Paní Vilma už patnáct let obývá malou chatku v jedné zahrádkářské lokalitě v Židenicích. Dlouhodobě má zažádáno o sociální byt, ale několik let se stále pohybuje na dolních příčkách pořadníku. Peer program si získal podporu židenické radnice a máme snahu zprocesovat speciální přidělení sociálních bytů i pro paní Vilmu. Je nám jasné, že tato práce potřebuje jasné nastavení hranic, aby bylo možné dojít pozitivních výsledků.” shodla se Grůzová s koordinátorem programu panem Danielem.

Do projektu se zapojil Sociální odbor a organizace zřízené MČ jako mateřské a základní školy nebo zapsaný ústav Dobromysl Brno. 

“Díky zapojení všech aktérů jsme vytvořili první práce na dohodu o pracovní činnosti spíše jednorázového nebo pravidelného charakteru. Máme jak pozitivní, tak negativní zkušenost se zapojením do práce. I přes veškerou dobrou vůli člověka, je důležité odhadnout na co člověk zkrátka má a na co ne. Další fází je najít více prací, jak pro muže, tak pro ženy. Týká se to například úklidových a pomocných prací,” uzavřela Grůzová. 

Zdroj: MČ Brno-Židenice

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře