Reklama
reklama

KOMENTÁŘ: Vinohrady se bouří. S extrémně nízkým nájemným se loučí těžko

Když psal Jaroslav Foglar svůj román Stínadla se bouří, zapracoval do něj napětí, momenty překvapení i emoce. V Brně se nebouří Stínadla, ale obyvatelé jednoho z největších sídlišť Vinohrady. Jinak však náš příběh o záměru na zvýšení nájemného u některých obecních bytů splňuje vše.

Byť nejde o partu mladých chlapců, ale o koalici vedenou starostkou Jitkou Ivičičovou, je v tomto ohledu vedení městské části stejně nebojácné jako Rychlé šípy. Hned od počátku celé akce totiž bylo jasné, že dopis s návrhem na sjednocení nájemních smluv, a tedy i zvýšení částky hrazené za metr čtvereční, který se objevil ve 700 vinohradských schránkách, rozproudí zdejší klidné emocionální vody.

Obyvatelé se na nezvykle nízké nájemné adaptovali za předchozího vedení v čele s Jiřím Čejkou velmi dobře, kdo se však neadaptoval jsou samotné byty v panelových domech, které přirozeně podléhají zubu času. Na jejich rekonstrukce však není při nízkých příjmech dostatek financí. Podle starostky zavírali její předchůdci před bytovými problémy oči, a zdá se, že má v několika ohledech pravdu.

Ve vinohradském bytovém fondu jsou byty zvláštního určení, například dostupné pro penzisty či hendikepované, jejichž nájemné stanovilo město Brno na 85 korun za metr čtvereční, dále pak byty s dohodami uzavřenými po roce 2017, jichž se týkají smlouvy s inflační doložkou s výší nájemného 109 až 122 korun za metr čtvereční. A nakonec běžné byty se smlouvami uzavřenými do roku 2017 se širokou škálou typů dohod i nájemného, nejčastěji však jejich obyvatelé hradí necelých 44 korun za metr čtvereční.

Posledně jmenovaným v první polovině letošního února vyletěla tepová frekvence pořádně vysoko, protože právě jich se zvýšení na takzvané městem stanovené ekonomické nájemné, které odpovídá 109 korunám za metr čtvereční, týká. Záměr na podražení o 130 % nezůstal bez odezvy, píší se petice a diskutuje se.

Buďme ale upřímní. Ať chceme nebo ne, zdražování se dotýká všech segmentů lidských potřeb a realitní trh patří v tomto ohledu k tahounům. Roky letí vzhůru ceny nemovitostí i tržního nájemného, které se pro představu podle brněnské cenové mapy na portálu Ideální nájemce v únoru pohybovalo od 239 do 399 korun za metr čtvereční, a připlatili si i v jiných městských částech. V sousedních Židenicích vyjde metr čtvereční na 121 korun, v Řečkovicích a Mokré Hoře na 116 korun a bystrčtí od července uhradí 114 korun.

Potrženo sečteno, sazba nájemného ve většině standardních obecních vinohradských bytů činí zhruba polovinu té běžné. Jen nevyléčitelný optimista by proto věřil, že tento stav bude na sídlišti na východním okraji metropole trvat věčně.

Nutno však podotknout, že notnou dávku optimismu prokázala v celé věci i radnice. Nejprve snahou o dohodu s nájemníky, rozesláním dopisu s dodatky smluv a také v upozornění na možnost případného soudního řešení.

Jak totiž posléze představitelé Vinohrad přiznali, u soudního sporu by měli právní oporu ke skokovému zvýšení odhadem asi jen u čtvrtiny dotčených lidí. U zbytku proto zkouší jako správný optimista apelovat na zodpovědnost a slibují upřednostnění těchto bytů při rekonstrukcích. Co by asi na takový způsob motivace řekl Mirek Dušín?

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Zažít Jurkovičovu vilu jinak. To nabízí rodinám s dětmi program nazvaný Tajemství pavučiny, který se v jedné z nejvýznamnějších brněnských secesních památek z přelomu 19. a 20. století uskuteční v...
14.05.2024 - 07:09
Více sluníčka a delší dny jsou pro řadu lidí důvodem k radosti. Současně bychom se ale měli mít na pozoru. Právě ultrafialové záření je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže. V polovině května se...
13.05.2024 - 16:44
Do záchranné akce se pustili v minulém týdnu na jihu města brněnští strážníci.
13.05.2024 - 15:36
Kdo by ji neznal. Mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších je jedním z nejikoničtějších symbolů jižní Moravy. Zub času i hojná návštěvnost, která ročně přesahuje 100 tisíc turistů, se...
13.05.2024 - 07:17
Spousta příjemných zážitků vás nemine během víkendového volna. Vyrazte třeba na tradiční výstavu kosatců, oslavte krásné jarní počasí na Brněnském Majálesu nebo objevujte s dětmi myslivecké aktivity...
10.05.2024 - 13:24
Jarní část celoročního festivalu JazzFestBrno zakončí 12. května v Janáčkově divadle americký trumpetista Chris Botti a 2. června v CED - Huse na provázku již tradiční „minifestival” Slavnosti synkop...
09.05.2024 - 19:25
Komentáře