Reklama
reklama

Brněnští vědci sledují plýtvání potravinami v domácnostech

Společnost SAKO Brno ve spolupráci s brněnskou Mendelovou univerzitou a se společností Green Solution loni v červnu spustila výzkumný projekt sledující potravinový odpad v černých popelnicích.

Cílem projektu je zjistit, jaký je ve vybraných lokalitách podíl vyhozených potravin ve směsném komunálním odpadu a jaký vliv má na tento podíl zapojení různých osvětových nástrojů.

Nyní probíhá vyhodnocení analýz za první rok fungování projektu. Překvapujícím zjištěním bylo, že obsah popelnic někdy obsahoval téměř 20 % potravin, s připočtením potravinového odpadu a odpadu ze zahrad se obsah popelnic skládá dokonce až z 50 % bioodpadu. Podíl jednotlivých složek odpadu se mění dle ročního období, poslední analýzu ovlivnila i koronavirová krize, vedla ke snížení plýtvání potravinami. V popelnicích nedošlo k nárůstu podílů plastů, jak se předpokládalo vzhledem k používání jednorázových ochranných pomůcek a nádobí.

Analýza vzorků odpadu probíhá v rámci výzkumného projektu čtyřikrát ročně, projekt je naplánován na tři roky, vybrané lokality zahrnují typ sídlištní zástavby, vilové i venkovské. Každý typ zástavby je monitorován zvlášť, jelikož se vzhledem k odlišnému stylu života v jednotlivých lokalitách předpokládá i jiné složení produkovaného odpadu „V SAKO Brno podporujeme výzkumné projekty univerzit, s brněnskými školami spolupracujeme dlouhodobě, poskytujeme jim informace i požadovaný materiál, který je stěžejní při zpracování studií,“ uvádí Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno.

„Odbor životního prostředí magistrátu města Brna ve spolupráci se společností SAKO Brno vytváří podmínky k tomu, aby se biologicky rozložitelný odpad vracel zpět do půdy a občané ho nevyhazovali do koše,“ komentuje Filip Leder, předseda představenstva společnosti SAKO Brno, a připomíná, že „za podpory fondů Evropské unie rozdalo SAKO Brno již více než 5 000 kompostérů, v několika městských částech probíhá mobilní sběr bioodpadu a na každém sběrném středisku je možnost odložení bioodpadu, který se dá využít k výrobě kompostu.“

TZ: SAKO Brno

Autor: 
redakce
Aktuálně
Zažít Jurkovičovu vilu jinak. To nabízí rodinám s dětmi program nazvaný Tajemství pavučiny, který se v jedné z nejvýznamnějších brněnských secesních památek z přelomu 19. a 20. století uskuteční v...
14.05.2024 - 07:09
Více sluníčka a delší dny jsou pro řadu lidí důvodem k radosti. Současně bychom se ale měli mít na pozoru. Právě ultrafialové záření je hlavní příčinou vzniku rakoviny kůže. V polovině května se...
13.05.2024 - 16:44
Do záchranné akce se pustili v minulém týdnu na jihu města brněnští strážníci.
13.05.2024 - 15:36
Kdo by ji neznal. Mohutná zřícenina hradu Děvičky v Pavlovských vrších je jedním z nejikoničtějších symbolů jižní Moravy. Zub času i hojná návštěvnost, která ročně přesahuje 100 tisíc turistů, se...
13.05.2024 - 07:17
Spousta příjemných zážitků vás nemine během víkendového volna. Vyrazte třeba na tradiční výstavu kosatců, oslavte krásné jarní počasí na Brněnském Majálesu nebo objevujte s dětmi myslivecké aktivity...
10.05.2024 - 13:24
Jarní část celoročního festivalu JazzFestBrno zakončí 12. května v Janáčkově divadle americký trumpetista Chris Botti a 2. června v CED - Huse na provázku již tradiční „minifestival” Slavnosti synkop...
09.05.2024 - 19:25
Komentáře