Reklama
reklama

VIDA! chytrá zábava pro celou rodinu

V týdnu od 20. března do 26. března bude VIDA! součástí brněnských Dnů elektronové mikroskopie. „Celý březen bude na galerii ve VIDA! umístěna výstava Brno pod drobnohledem. Tato výstava byla připravena už v roce 2021 pro prezentaci Dnů elektronové mikroskopie, ale bohužel ten rok byla covidová opatření, a tak ji mělo možnost shlédnout jen málo návštěvníků. Tato výstava představuje fotografie různých předmětů souvisejících s Brnem pohledem elektronového mikroskopu,“ představil výstavu Lukáš Richter, ředitel VIDA!

V týdnu od 20. března jsme do programu zařadili science show Mikron. „Objevíte, jak pomocí optické sestavy nechat zmizet předmět. Poznáte rozdíly mezi fotonem a elektronem. I to jak se lámou paprsky v mikroskopu. Zjistíte, jak se dá ohnout svazek elektronů pomocí elektromagnetu a seznámíte se se zákonitostmi pohybu elektronů ve vakuu i ve vzduchu,“ popsal science show Ondřej Medek z programového oddělení VIDA!

O víkendu 25. – 26. března pak přidáme ještě workshop s elektronovým mikroskopem na cca 60 min s kapacitou 20 účastníků až 4x denně v předem domluvené časy na základě předchozí registrace. Ve volně průchozí laboratoři budou moct návštěvníci vyzkoušet práci s běžnými mikroskopy na vzorcích řas a kvasinek, nebo si sestavit mikroskop ze svého mobilního telefonu a čočky,“ doplnil Ondřej Medek.

V sobotu 1. dubna 2023 bude ve VIDA! šíleně geniální rodinný den plný objevů VIDA! Objevy. Na několika stanovištích vám představíme nejdůležitější objevy a vynálezy, které nás obklopují. „A když už bude ten apríl, tak každý, kdo dojde v převleku, za bláznivého vědce od nás dostane malý dárek. Protože se jedná o akci pro rodiny s dětmi, přidali jsme promítání 3D filmu Pidiobři a vstup na film bude ten den zdarma v rámci vstupného do expozice. Stejně jako science show Kolo, která popisuje fyzikální procesy spojené s jízdou na kole,“ pozval do VIDA! Lukáš Richter, ředitel.

V našem multifunkčním sále jsme pro rodiče a jejich děti připravili oblíbenou hru typu - co by kdyby, kterou si může zahrát celá rodina. Na jednom ze stanovišť se návštěvníci dozvědí, jak je to s telefonem a jak vypadá uvnitř. Nebo si vyzkouší princip fungování knihtisku a žárovky. V další místnosti zase přiblížíme užitečné plísně a mikroorganismy,“ popsala program jeho autorka Tereza Muzikářová.

Ve VIDA! je v rámci vnitřní expozice více jak 180 interaktivních exponátů a velká část z nich popisuje objevy a vynálezy lidstva. V rámci expozice mohou návštěvníci prozkoumat vývoj vědy hravou formou.

Pro velký zájem jsme o víkendech přidali i 3D film Pidiobři, který už jsme před pár lety měli na programu. „Tento film je určen hlavně menším návštěvníkům. Těšte se na nečekané dobrodružství s odvážným čipmankem a nebojácným křečkem prériovým. Díky záběrům natočeným pomocí vysokorychlostních kamer s ultra vysokým rozlišením zažijete 43 minut plných napětí, roztomilých scén i dojemných okamžiků ze skutečného života hlodavců. Promítáme s dabingem Jiřího Lábuse,“ doplnila mluvčí, Kateřina L. Brettschneiderová.

Filmy promítáme v určených časech za příplatek 50 Kč za osobu v divadle vědy, které je přímo v expozici.

VIDA! science centrum je sice v Brně, ale díky novým dílnám s pokusy vás přeneseme do staré Prahy. V dobách císaře Rudolfa II. byla Praha evropským centrem alchymie, zkoumání a tajemných příběhů. Jako správní alchymisté si vytvoříte elixír neviditelnosti, kámen mudrců nebo se seznámíte s tajuplným Golemem. Nebude chybět ani oheň, který využijeme u dalších čarovných pokusů.

Baví vás tajemno a záhady? Pak přijďte o víkendu do VIDA! na dílny s pokusy, ve kterých se stanete alchymistou na královském dvoře. Společně budeme objevovat magické chemické reakce,“ uvedla autorka dílen Daniela Marková.

Dílny s pokusy Najdi kámen mudrců uvádíme od 6. dubna o víkendech a velikonočních svátcích až do konce června. Začátky programu vhodného pro děti od pěti let jsou ve 12:00, 14:00 a 16:00 hod. Program je za příplatek 50 Kč ke vstupnému a je kapacitně omezen.

Během velikonočních prázdnin máme otevřeno od čtvrtka do neděle od 10:00 do 18:00, na Velikonoční pondělí je zavřeno.

Zní to neuvěřitelně? Staňte se součástí neopakovatelného zážitku, kdy se exponáty VIDA! stanou součástí koncertu. Další VIDA! After Dark se uskuteční výjimečně v pondělí 24. dubna. Tento večer na téma Sound je jedinečnou příležitostí zažít zapojení VIDA! exponátů do originálního koncertu Brno Contemporary Orchestra

„Celý večer odstartuje koncert komorního orchestru Brno Contemporary Orchestra. V rámci něj zazní v premiéře několik skladeb, vyzdvihnout bych chtěl tu, ve které hudebníci rozezní i naše exponáty ve VIDA! Návštěvníci tak zažijí během první hodiny akce netradiční hudební zážitek,” láká na akci Tomáš Gabrhelík, koordinátor VIDA! After Dark. 

Vystoupením ale program večera rozhodně nekončí. Několikrát za večer uvedeme zvukovou science show Mr. Ucho, ve které zvuk dokonce ucítíte na vlastní kůži a uvidíte prostřednictvím tance plamenů. Seznámíte se s muzikoterapií nebo zjistíte, jak zvuk ovlivňuje naši psychiku. Při procházení expozice si vychutnáte silent disco a zhlédnete demonstraci s hudebními nástroji.

S přáteli vyzkoušejte, zda uhodnete tajemné zvuky v hudebním kvízu a zjistěte, proč jsou pro naše uši některé zvuky tak nepříjemné,” představil blíže program Gabrhelík a dodal “Abyste si mohli doprovodný program dostatečně užít, prodloužili jsme otevírací dobu až do půlnoci.”

Po celý večer nebudou chybět originální drinky Baru úplně všude a oblíbený fotokoutek. Vstupenka na akci VIDA! After Dark: Sound stojí jen 120 Kč a je možné ji zakoupit s předstihem na e-shopu vida.cz nebo při vstupu na pokladně.

S ohledem na koncertní ladění celého večera doporučujeme dress code smart casual,“ uvedla Kateřina L. Brettschneiderová, tisková mluvčí VIDA!, a doplnila: „Další z večerů pro dospělé s názvem VIDA! After Dark: Ocean se uskuteční ve čtvrtek 8. června.“ 

Autor: 
PR
Aktuálně
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Žádná nuda o víkendu nehrozí. Pro milovníky technologií jsou na výstavišti připraveny Brno Creative Days, ve VIDA! science centru se chystají osvětové akce a učiliště v Bosonohách vám přiblíží...
18.10.2024 - 21:28
Brněnští strážníci v těchto dnech zasahovali u nesmírně vypjatého případu v Bohunicích.
17.10.2024 - 15:36
Komentáře