Reklama
reklama

Slavkov u Brna a okolní obce uvažují o zřízení svazkové školy kvůli nedostatečným kapacitám základních škol v okolí

Na Slavkovsku hledají řešení, jak zvýšit kapacity základních škol. Společně v Dobrovolném svazku obcí Dr. Václava Kounice (DSO), který čítá město Slavkov a okolní vesnice, hodlají postavit a provozovat svazkovou základní školu pro 540 dětí.

V roce 2021 byl založen Dobrovolný svazek obcí Dr. Václava Kounice. Cílem DSO je postavit a provozovat svazkovou základní školu. Obce DSO nyní investují desítky milionů korun do projektu, který vzešel z architektonické soutěže. Chtějí žádat o dotaci MŠMT na výstavby svazkových škol. Kvůli nedobré situaci státních financí byl tento dotační program pozastaven.

„Ministerstvo školství a tělovýchovy nyní provádí analýzu potřebnosti výstavby nových škol. Tato analýza se provádí ze statistických údajů obsazenosti škol k 30. září 2022 a kapacit škol uvedených v rejstříku škol. Na základě toho vytipuje místa, kdy by se školy mohly stavět za pomoci dotace ministerstva. Problém je v tom, že uvedené kapacity ve školském rejstříku nejsou reálné, jsou mnohdy nepřiměřeně vysoké. Doposud nikdo neměl potřebu se jejich uvedením na reálné stavy zabývat,“ uvedla místostarostka Marie Jedličková.

Problém nedostatečných kapacit škol se netýká jenom Slavkova, ale celé České republiky.

„Nejkritičtější je situace ve Středočeském kraji. V okolí Prahy tak značně narostla bytová výstavba, že se počty obyvatel v některých obcích zdvojnásobily. Situace je podobná i v okolí Brna. Ve městech a obcích roste bytová výstavba, rozvíjí se nové průmyslové zóny. Konkrétně ve Slavkově je v souladu s územním plánem záměr vybudovat novou průmyslovou zónu východním směrem a na jihu průmyslovou zónu rozšířit. Dokončuje se developerská bytová výstavba Litava a Zelnice. Bouřlivý rozvoj bytové a průmyslové výstavby probíhá v nedalekých Holubicích,“ okomentovala problematickou situaci místostarostka Jedličková.

Důležité je zaregistrovat Slavkov do dotačního programu ministerstva školství a tělovýchovy do roku 2025 a uvolnit finance přímo od Ministerstva financí. Pokud se nestane, tak hrozí, že bude chybět až 350 míst v základních školách.

„Je pro nás důležité, aby byl Slavkov zaregistrován MŠMT do programu na rok 2025. Tehdy bude hotová projektová dokumentace. a Ministerstvo financí uvolnilo finanční prostředky na tento program. Bude nutné aktivně sledovat vývoj situace a účastnit se relevantních jednání a jednat s příslušnými institucemi, aby úsilí o získání dotace na výstavbu svazkové školy bylo úspěšné. Bez dotace nelze stavbu školy zvládnout. Pokud žádost o dotaci nebude úspěšná, tak během několika let bude chybět kapacita základních škol cca pro 350 dětí. To se zejména dotkne dětí z okolních obcí, protože děti s trvalým pobytem ve Slavkově mají ze zákona přednostní právo na přijetí do školy zřizované městem,“ doplnila Jedličková.

Na Slavkovsku tak doufají, že jejich situaci vyřeší MŠMT a Ministerstvo financí.

„Není nám jedno, kam budou do škol dojíždět děti z okolních obcí. Slavkov u Brna chce zůstat přirozeným centrem regionu, a proto inicioval založení DSO a výstavbu svazkové školy, která by tento problém zcela vyřešila. Na to ale nestačí sám Slavkov. Potřebujeme, aby naši situaci uznala ministerstva a schválila. Věříme, že náš projekt výstavby školy bude úspěšný a úsilí a dosud vynaložené prostředky nevyjdou nadarmo. Děkujeme všem, kteří jsou ochotni naše problémy vyslechnout a pomoci nám s řešením tohoto úkolu. Mít k dispozici školu, kam budou děti chodit, je jedním ze základních pilířů prorodinné politiky,“ uzavřela Jedličková.

DSO Dr. Václava Kounice tvoří obce: Heršpice, Hodějice, Kobeřice u Brna, Němčany, Nížkovice, Vážany nad Litavou a město Slavkov u Brna

Zdroj: MÚ Slavkov u Brna

Autor: 
redakce
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře