Salát s ranní rosou? Sehnat jde na Zelňáku
Usměvavého muže častí návštěvníci Zelného trhu dobře znají. „Lidi se k nám vrací, popovídají si. Je to pravý pultový prodej, Zelňák není žádný bezejmenný hypermarket,“ říká Květoslav Brtník. Kromě něj se u jeho stánku mohou lidé setkat i s jeho dcerami Lenkou a Kateřinou.
Zelinářství a bylinkářství U Brtníků je totiž malou rodinnou firmou, která pochází z Lovčiček. „Máme zhruba 10 arů skleníků a fóliovníků, zahrady mají do půl hektaru a dalšího půl hektarů je na polích, kde se pěstují třeba kopry, dýně a podobně,“ popisuje Brtník, který při své práci využívá biologické a velice šetrné prostředky, takže svým zákazníkům nabízí sortiment v té nejvyšší kvalitě. „Zdravá a dobře živená rostlina je stejná jako zdravý člověk,“ přirovnává pěstitel.
Velmi oblíbené jsou například jeho saláty, které na Zelňák vozí zcela čerstvé, zhruba dvě hodiny po řezu. „Mají na sobě ještě originální rosu,“ usmívá se vyučený zahradník, který se oboru věnuje celý život.
V širokém sortimentu mají ale Brtníkovi například také velké množství rostlin, bylinek, třeba voňavou majoránku, pažitku, ale i přirozeně dozrálé melouny, na podzim kedlubny. A bodují i jejich rajčata. „Při pěstování platí, co rajče, to bazalka. Ta odpuzuje škůdce i plísně a dodá jim chuť. Navíc se pro bazalku lidé také hodně vrací. Sehnat tu kvalitní a skutečně voňavou je dnes totiž složité,“ vysvětluje Brtník.
Když o svém podnikání mluví, zní to až romanticky, ve skutečnosti jde ale o náročný obor. S prvním výsevem, třeba salátů, kedlubnů nebo celerů, se začíná kolem 18. ledna, sezóna končí 10. listopadu a nezahálí se ani v zimě. Ta patří hlavně administrativě a přípravě.
Brzo začíná i samotný pracovní den. „Třeba už ve 4 hodiny ráno, zvlášť když se jede na Zelňák. Holky dělají bylinky, já řežu saláty. Máme všechno úplně čerstvé,“ popisuje Brtník.
Stánek balí v závislosti na ročním období. „V létě, když je horko a hotovky vadnou, tak většinou kolem jedné nebo druhé hodiny. Teď nebo na podzim jsme tam i do čtyř, když jdou lidi z práce,“ upřesňuje.
Den tím ale nekončí. V Lovčičkách je potřeba se postarat o výpěstky, v podvečerních hodinách tu mají navíc otevřenou malou prodejničku. „Výhodou je, že je v ní vše naprosto čerstvé, přímo z porostu, bez sebemenšího převozu,“ vysvětluje.
Je znát, že hlavní je pro Květoslava Brtníka zákazník, v každé druhé větě zaznívají slova o kvalitě a čerstvosti. „Díky tomu jsou lidé zvyklí, že jim i rostliny od nás pěkně rostou. Spokojený zákazník mě nabíjí, kdybych na Zelňák nejezdil a třeba jen prodával nějakým obchodníkům, tak bych z toho zblbnul,“ dodává.