Reklama
reklama

Poklady z brněnských vod loví magnetem

Strávit čas na čerstvém vzduchu u vody, vyčistit si mysl a případě si domů přinést i nějaký úlovek. Řeč není o rybářích, nýbrž o lovcích pokladů. Ti je hledají ve vodních tocích pomocí silných magnetů a pevných lan. Magnet fishing se v České republice těší stále větší oblibě, přesto jde pro mnohé stále o neznámou kratochvíli. Nejinak je tomu i v Brně.

Hřebíčky, mince, klíče a další drobné kovové předměty, ale například i jízdní kola, elektroniku, dopravní značky nebo dokonce zbraně a munici. Všechny tyto a další poklady vytahují z vodních hlubin vyznavači magnet fishingu.

Ten se stal fenoménem především během pandemie. „Chytat jsem začal v době, kdy se nemohlo chodit do společnosti za zábavou. Vybavení se dá pořídit bez problému na internetu a magnetovat člověk může kdekoliv, kde je voda,“ popisuje Jan Tikáč z Brna.

Rájem lovců je především okolí mostů, z nichž lidem často předměty padají či je z nich zahazují, stejně tak řeky či potoky, které protékají městy, a vodní plochy hlubší než jeden metr. Z mělkých vod si totiž lidé ztracené předměty mnohdy vytáhnout zpět. „Stejně jako rybáři ani já nerad prozrazuji svá místa, určitě ale můžu říci, že zrovna brněnské řeky Svratka i Svitava jsou ideální. Rád chodím třeba proti proudu až do Bílovic, je to pěkná procházka a po cestě se najdou dobré mostky,“ prozradil Tikáč.

Právě Svitava a její hlubiny umí svými poklady nálezce pěkně překvapit. V roce 2019 z ní člen Magnet fishing týmu Brno Boys vytáhl osm protileteckých tříštivých střel z druhé světové války. Munici musel zajistit přivolaný pyrotechnik. „Podobné nálezy je nutné vždy nahlásit na policii a nijak s nimi nemanipulovat, člověk nikdy neví. Pamatuji si, že granát vytáhl někdo i z Vltavy a musel se zneškodňovat,“ upozornil Tikáč.

Právě dodržování pravidel patří podle něj k základům dobrého lovce. V České republice je magnet fishing legální, provozovat by se však měl pouze na veřejných prostranstvích a zapomenout by nadšenci naopak měli na místa v soukromém vlastnictví či památkových zónách, archeologických nalezištích, ochranných pásmech, národních parcích a chráněných oblastech. Stejně tak platí, že pokud dojde k cennému či archeologickému nálezu, je nutné jej nahlásit.

Magnetičtí rybáři tvrdí, že díky svému koníčku prospívají přírodě tím, že ji čistí od odpadu. „To platí jen ve chvíli, kdy si lovci nechávají vše, co z vody vytáhnou. Často se totiž stává, že předměty, které je nezaujmou házejí zpět nebo je naopak nechávají na břehu, a tím vytváří další nepořádek,“ vysvětluje Jan Tikáč.

Kratochvíle je také mnohdy zdrojem úsměvných situací. „Jednou jsem lovil za šera na jednom brněnském sídlišti a nějaký muž se na mě obořil, že chytám ryby. Nechtěl si nechat vysvětlit, že na konci toho tlustého lana, které zaměňoval za vlasec, opravdu není malinkatý háček, ale neodymový magnet. Dokonce volal i na policii. Je vidět, že magnet fishing ještě spousta lidí vůbec nezná,“ uzavřel Tikáč

Autor: 
Jana Danielová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře