Reklama
reklama

Kde si dobít na sklonku roku baterky?

Konec roku je neodmyslitelně spjat s různými předsevzetími. Touha začít se pravidelně hýbat, věnovat víc času sobě i rodině a zaměřit se celkově na své zdraví, patří k těm nejčastějším. Okolí jihomoravské metropole skýtá mnoho možností, jak spojit příjemné s užitečným a své záměry uskutečnit. Navíc není třeba čekat až na začátek nového roku, období svátků totiž k očistě těla i duše přímo vybízí.

Fitcentra po Vánocích praskají ve švech a vhodnou alternativou, jak se dostat do kondice, je pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. Ten lze navíc spojit například s výletem za zvířátky. K tomu vybízí třeba oblíbená Obora Holedná, která se rozkládá na necelých 330 hektarech mezi brněnskými částmi Bystrc, Jundrov a Kohoutovice. Areálem, ve kterém lze kromě ohrady s divočáky potkat i ostýchavé muflony a méně plaché daňky, vede naučná stezka. Ta je vhodná pro děti a seniory, ale také i pro kondiční běh. K zimní procházce spojené s pozorováním zvířat je ideální i zámecký park v Židlochovicích. Tento krajinářský park v anglickém stylu s rozlohou 23 hektarů je významnou památkou zahradního umění, ve které roste přibližně 25 druhů jehličnatých a 87 druhů listnatých dřevin a volně tu pobíhá mufloní a jelení zvěř.

Volný čas s rodinou

Hlavní sezóna Moravského krasu je teprve daleko před námi, ani v zimních měsících zde však život neutichá. Ti, kdo chtějí s rodinou zažít zdejší krásy z trochu jiného pohledu a bez letního návalu turistů, mohou vyrazit do Punkevních či Sloupsko-šošůvských jeskyní a do Jeskyně Výpustek. Až do konce března se tu prohlídky konají od úterý do neděle, zavřeno je pouze od Štědrého dne do 26. prosince a na Nový rok. V Sloupsko-šošůvských jeskyních jsou navíc připraveny vstupy s baterkou.

Mrtvé moře nedaleko Brna

Kdy jindy dopřát očistu tělu i duši než na přelomu současného roku s tím novým. V malebné obci Lednice vzdálené zhruba 50 kilometrů od Brna se kromě historických památek nachází i nejmladší tuzemské lázně zapsané na seznamu UNESCO. Zdejším hlavním pilířem je jodobromový léčivý pramen, který svým složením připomíná Mrtvé moře. Jeho blahodárné účinky působí na pohybový aparát, léčí cévní a neurologické nemoci, gynekologické potíže a stavy po popáleninách. Mimo léčebných a omlazujících schopností je také Solanka, jak je rovněž pramen nazýván, vysoce regenerační a její účinky přetrvávají půl a až tři čtvrtě roku.

Gurmánské zážitky za zdravím

K dobré kondici přispívá nejen pohyb, ale také vhodné a kvalitní stravování. V bezprostřední blízkosti města pod Špilberkem se nachází bezpočet farem, jejichž sortiment skvěle obohatí zdravý jídelníček. Různé druhy kravských produktů jsou zájemcům k dispozici od úterý do pátku v Rodinné ekofarmě Člupy v Marefách u Bučovic, přírodní sýry z kozího a kravského mléka vyrábí například na Farmě Pálava nebo v Sýrárně Jezeřany- Maršovice. Strava by měla být především pestrá, a proto si v ní své místo naleznou i netradiční pochutiny. Výrobky z pštrosího masa či vejce lze pořídit v Doubravici nad Svitavou, zdejší farma je otevřená celoročně, do února však pouze ve všední dny. Na šnečí lahůdky se specializují na farmě ve Vlkoši.

 

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře