Reklama
reklama

Jaké jsou plány na rozvoj vzdělávání v Brně?

Dobudování kapacity mateřských škol na území města Brna nebo vzdělávání pedagogů. To jsou hlavní cíle a plány do dalších let, které představil Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně III (MAP III). Ten zároveň ukázal výsledky dotazníkového šetření na školách.

Místní akční plán rozvoje vzdělávání ve městě Brně se skládá ze tří částí. Analytická část popisuje situaci ve vzdělání, strategická část obsahuje Strategický rámec, který zahrnuje investiční priority, a implementační část zahrnuje akční plány na jednotlivé roky. Ty se týkají konkrétních aktivit škol a aktivit spolupráce k plnění strategické části.

Akční plány MAP na následující dva roky obsahují 16 témat, které se týkají povinných témat jako je čtenářská a matematická gramotnost, rozvoj potenciálu žáků, podpora pedagogických dovedností a také volitelných témat. Mezi ně patří polytechnické vzdělávání, podnikavost, digitální kompetence, jazykové dovednosti, sociální a občanské kompetence, umělecké vzdělávání nebo kulturní povědomí.

„Plán také reaguje na aktuální události, jako je příchod cizinců do ČR v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, a integruje žáky s odlišným mateřským jazykem do běžných škol. Průřezová témata zahrnují změny obsahu vzdělávání, podporu pracovníků ve vzdělávání, digitální kompetence a snižování nerovností v přístupu ke vzdělávání,“ popsal Jaroslav Suchý, předseda řídícího výboru MAP a 2. náměstek primátorky.

Součástí plánu je také spolupráce mezi mateřskými školami, základními školami a středními školami.

Více mateřských škol

Mezi nejdůležitější cíle strategického rámce MAP patří dobudování kapacity mateřských škol na území města Brna. Plány by měly být splněné do konce října 2027.

„V případě dobudování školek činí alokace pro tuto výzvu 70 milionů korun z Evropského fondu pro regionální rozvoj a může být doplněna státním rozpočtem až do maximální částky 15 milionů korun. Celkové způsobilé výdaje projektu by se měly pohybovat od minimální částky 3 miliony korun do maximální částky 45 milionů,“ doplnil předseda Řídícího výboru Suchý.

Dotazníkový průzkum

Z rozsáhlého dotazníkového průzkumu vyplývá, že projekt má významné pozitivní dopady na spolupráci mezi školami a rozvoj pedagogických pracovníků.

„Na otázky odpovídali i zřizovatelé škol. Nejvíce pozitivně hodnotili spolupráci, a to ve 27 z 36 případů, a sdílení zkušeností bylo označeno jako důležité 30 respondenty. Dále celkem 84 % mateřských, 89 % základních a 88 % základních umělecký škol souhlasilo s tvrzením, že MAP podporuje spolupráci mezi školami. Přes 93 % dotázaných odpovědělo, že projekty MAP svými aktivitami pomohly při plánování rozvoje školy. To, že projekty MAP vedou k podpoře rovných příležitostí pro žáky deklarovalo 81 % základních uměleckých, 87 % základních a 86 % mateřských škol. Podobně pozitivně školy odpovídaly i na otázky užitečnosti sdílení zkušeností mezi pracovníky škol, informovanosti o možnosti rozvoje kompetencí vedení škol a pedagogických pracovníků, nebo využití praxe získané díky projektům MAP,“ uzavřel Suchý.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře