Reklama
reklama

Červené máky připomenou Den válečných veteránů. V Brně vyroste makové políčko

Symbolem Dne veteránů, který připadá na 11. listopadu, se stal červený mák. Lidé ho mohou získat za dobrovolný příspěvek od dobrovolníků v ulicích či na vybraných místech po celé jižní Moravě. Přispějí tak na činnost projektu Paměť národa, který už desítky let zaznamenává příběhy pamětníků. V Brně také v Den válečných veteránů vyroste makové políčko.

Dobrovolníci se sbírkovými kasičkami budou od 7. do 11. listopadu procházet ulicemi Brna a dalšími moravskými městy. Zájemci si u nich budou moci zakoupit sponu s vlčím mákem k připnutí na klopu. Od 1. až do 30. listopadu budou také sbírkové kasičky umístěny v kavárnách, galeriích knihovnách, obchodech a dalších místech po celém Česku. “K této příležitosti vznikne pod sochou Jošta na Moravském náměstí makové políčko, kam mohou od 7. do 13. listopadu lidé doma vyrobený makový květ na špejli zasadit,” dodává David Butula, ředitel pobočky Paměť národa Jižní Morava. Přesně na Den veteránů se také uskuteční slavnostní zapichování máků za účasti  ředitele Komunitního veteránského centra Karla Černocha a dalších osobností kulturního a politického života.

Před 20 lety začali dokumentaristé z Post Bellum natáčet životní příběhy válečných veteránů, převážně z druhé světové války, díky čemuž je dnes k dispozici přes 1 000 jejich svědectví v on-line archivu Paměť národa. Zájem dokumentaristů se postupně rozšířil i na další válečné hrdiny, kteří nenosili uniformu. Jeden z největších archivů orální historie tak nabízí vyprávění účastníků pražského povstání, odbojářů proti nacismu a komunismu nebo disidentů.

Ve spolupráci s brněnským Komunitním centrem pro válečné veterány pořádá Institut Paměti národa Brno promítání příběhů pamětníků v rámci vzpomínkové akce v sadech Národního odboje. Promítání se uskuteční v restauraci Šelepka.

Vybrané prostředky ze sbírky poputují Centru pomoci Paměti národa, které se snaží vytvořit stabilní podporu pamětníkům s jejich každodenními starostmi za pomoci kvalifikovaných pracovníků i dobrovolníků. Další část výtěžku ze sbírky bude věnována na dokumentování příběhů hrdinů. Sbírku je možné podpořit také platbou online nebo nákupem máků a dalších předmětů na E-shopu Paměti národa.

Mezi další činnosti Paměti národa na jižní Moravě patří také iniciativy Oživujeme příběhy města či čištění Kamenů zmizelých. Takzvané oživování spočívá v revitalizaci hrobů na brněnských hřbitovech. Projekt odstartoval na podzim 2020 obnovou několika náhrobků na Ústředním hřbitově. Další revitalizace proběhly v roce 2021, tentokrát nově i na židovském hřbitově. Právě zde se nacházejí cenné a velkorysé náhrobky ikonických brněnských rodin, jakými byly Löw-Beerové, Gomperzové, nebo brněnských rabínů Barucha Placzka a Richarda Federa, které dnes ale chátrající a památka těchto zesnulých pustne. Termíny nejbližších revitalizací jsou 6. a 13. listopadu.

Zároveň Paměť národa organizuje 10. 11. čištění Kamenů zmizelých a komentovanou procházku Brnem s etnologem Michalem Doleželem. Jde o připomínku výročí Křišťálové noci, kdy se v nacistickém Německu, Rakousku a Sudetech uskutečnil masový protižidovský pogrom. Kameny zmizelých připomínají v ulicích Brna tragické osudy někdejších obyvatel, kteří zahynuli během druhé světové války. Komentovaná procházka povede ulicemi Brna a bude zastavovat u domů, kde žila například statečná Soňa Tomanová, pomáhající za války židovským vězňům, pilot RAF Jan Chalupa, anebo židovská rodina Deutschova. Vychází se v 16 hodin z Moravského náměstí.

TZ: Post Bellum

Autor: 
redakce
Aktuálně
Janáčkovo kulturní centrum, víceúčelová hala nebo opatření proti velké vodě. Brno má velké plány, se kterými jsou spojeny i vysoké náklady. Na jejich zaplacení si proto v následujících letech půjčí...
26.10.2024 - 07:28
Od středy 30. října do neděle 3. listopadu 2024 budou mít návštěvníci Ústředního hřbitova opět možnost využít minibusovou linku.
25.10.2024 - 18:30
Kompletně novou jídelnu získali školáci ze základní školy Hroznová. Prostory, které se nachází v prvorepublikové secesní vile, podstoupily proměnu po dlouhých třiceti letech. Celou rekonstrukci...
23.10.2024 - 13:18
Ve Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně už dva roky funguje ambulance časné artritidy, která pacientům s revmatoidní artritidou přináší naději na brzké stanovení diagnózy a lepší výsledky léčby. Čas...
22.10.2024 - 12:31
Odborníci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) budou v následujících třech týdnech prověřovat provoz Jaderné elektrárny Dukovany. Desetičlenný tým složený z expertů z osmi zemí světa,...
21.10.2024 - 13:30
Podmanivá zpěvačka Sian Evans & Kosheen na podzim opět potěší české fanoušky speciálním klubovým turné, které nese název „Celebrating 25 years of Kosheen“. Turné po České republice odstartuje v...
21.10.2024 - 08:15
Komentáře