Reklama
reklama

Modré čáry už platí i na severu Brna

Ulevit řidičům od zdlouhavého hledání parkovacího místa v podvečerních hodinách od pondělí do pátku má systém modrých čar. Ty se již během srpna začaly objevovat v oblasti 4-04 Dukelská třída. Rezidentní parkování tu oficiálně platí od 5. září.

Oblast nových modrých zón je ohraničena ulicemi Merhautova, Hálkova, Gargulákova, Sekaninova a Svitavské nábřeží. Řidiči tak na ně narazí například na frekventovaných místech jako je náměstí Republiky a ulice Vranovská nebo Husovická. Pro návštěvníky patří oblast do zóny C, kde je parkování regulováno pouze ve všední dny od 17 do 6 hodin. V této době je nutné zaplatit 20 korun za hodinu, jedna hodina denně je vždy zdarma.

Cílem novinky je ulehčit místním motoristům parkování, to se však ztížilo těm z okolních ulic, ve kterých zatím modré čáry nejsou. „Už tak bylo u nás v ulici parkování složité a teď je to ještě horší, hlavně večer tu člověk místo nenajde. Lidi, co to v okolí znají, parkují u nás,“ popsal situaci v ulici Cacovická Jan Kaiser. „Na komplikaci jsem narazil třeba i když u nás bylo blokové čištění. Chtěl jsem jít přeparkovat auto už den předem večer, ale do Husovic to už teď kvůli zónám nešlo a v okolí bylo všude beznadějně plno,“ doplnil.

V městské části Brno-sever letos přibydou modré zóny ještě jednou. „Nařízení se doplní o oblasti 4-05 náměstí SNP, takže zde oficiálně mohou platit pravidla rezidentního parkování. Tak, jak jsme plánovali v už dříve schváleném harmonogramu pro letošní rok, přidá se tato oblast od 10. října. Rezidenti a abonenti si už nyní mohou vyřizovat svá oprávnění,“ uvedl radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl. Do konce roku se rezidentní parkování rozšíří ještě 21. listopadu. Od tohoto termínu bude platit v oblastech 3-08 Dalimilova a 3-09 Herčíkova v Králově Poli. V příštím roce město počítá se vznikem 9 nových oblastí.

Od poloviny září navíc řidiči pocítí další novinku. Týká se regulace vjezdů do vnitrobloků v ulicích Klatovská, Skácelova, Tererova, Bakalovo nábřeží a Trýbova. „Pro řidiče to znamená, že si budou muset vyřídit oprávnění k vjezdu. To je bezplatné, je nutné uhradit pouze manipulační poplatek 200 korun za každé auto. Oprávnění lze vyřídit buď na rok, nebo na konkrétní období dle potřeby. Typicky se jedná o situace, kdy je vjezd nutný kvůli stěhování, zásobování a podobně,“ vysvětlil Petr Kratochvíl. K rozšíření regulovaných oblastí město přistoupilo po žádostech místních obyvatel. „Po zavedení parkovacího systému v okolí vnitrobloku začalo stále častěji docházet k tomu, že řidiči, kteří nechtějí platit za parkování nebo nemají nárok na dlouhodobé parkovací oprávnění, parkují ve vnitrobloku a zhoršují tak dostupnost parkovacích stání pro rezidenty,” doplnil Petr Kratochvíl. Na dodržování pravidel budou dohlížet strážníci.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Venku dokončují hrubou stavbu a instalují fasádní panely, uvnitř montují rozvody vzduchotechniky a začali pracovat na elektroinstalaci. Ve výstavbě třetí haly pro míčové sporty na Vodově se dělníci...
27.07.2024 - 09:00
Ve čtvrtek krátce po jedné hodině v noci kontrolovala hlídka městské policie Štursovu ulici v brněnském Komíně, kde parkovala tři auta s rozbitými bočními okénky.
25.07.2024 - 12:28
Dopravní podnik města Brna pořídí deset minibusů SOR ICN 9,5. V provozu nahradí vyřazené minibusy Stratos, a to zejména na méně vytížených linkách. Za desítku vozů dopravce zaplatí 51 miliónů korun,...
24.07.2024 - 12:27
S nepříjemnými pocity z ležícího muže se v neděli odpoledne svěřili na tísňové lince městské policie kolemjdoucí v Židenicích.
24.07.2024 - 07:39
V Brně je v plném proudu 9. ročník Letní scény Divadla Bolka Polívky. Až do poloviny srpna bude v amfiteátru v zadní části areálu koupaliště na Kraví hoře k vidění to nejlepší z repertoáru Divadla...
22.07.2024 - 09:32
Jen každý pátý člověk tuší, že vyšší cholesterol má u nás více než 80 procent dospělé populace. Za jeho vznikem pak často stojí i špatná strava, přejídání i nedostatečný pohyb. Léto je doba grilování...
21.07.2024 - 13:42
Komentáře