Reklama
reklama

Zaostřeno na veřejné stravování. Výsledek?

Švábi, myši, ale i nevyhovující polévky pro děti. Start roku nevyšel kvůli porušení hygienických předpisů některým brněnským restauracím, ve školních jídelnách se loni na jihu Moravy zase přespříliš solilo. Vyplývá to ze zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) a krajských hygieniků.

Hned pro dvě oblíbená místa gurmánů v brněnském Králově Poli nebyl letošní únor suchý, ale spíše problémový. Alespoň co se SZPI týče. Ta vykonává dozor u provozovatelů potravinářských podniků v oblasti společného stravování od roku 2015.

Vyhlášená restaurace Butcher’s Grill & Pasta si kvůli výskytu švábů, nezabezpečenému podzemnímu podlaží se sklady proti pronikání hmyzích škůdců a zanedbanému úklidu vysloužila druhé únorové pondělí zákaz užívání skladů v podzemní části a prostoru kuchyně. Po nápravě inspekce zákaz hned druhý den zrušila, s provozovatelem však zahájila správní řízení o uložení pokuty.

V sítu kontrolorů SZPI uvízl o dva dny později i známý podnik Burger Inn ve Skácelově ulici. Zde zjistili výskyt hlodavců, stopy po jejich působení a nedostatečné zabezpečení před pronikáním škůdců. I v tomto případě trvalo uzavření pouze jeden den, ani v oblíbené burgrárně se však pokutě majitelé nevyhnou.

Informace o tom, které provozovny se dostaly z důvodu závažného porušení hygienických předpisů do problému, uvádí projekt SZPI Potraviny na pranýři. Kromě toho na webu lidé najdou také záznamy o nevyhovujících šaržích potravin, rizikové webové stránky a výsledky kontrolních akcí zaměřených na určitou konkrétní problematiku trhu.

Školní jídelny a sůl nad zlato

Na školní stravování si na jižní Moravě posvítili pracovníci odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně. Ti se zaměřili na orientační měření koncentrace soli v polévkách, které se během loňského roku připravovaly ve školních jídelnách.

Kontroly zjistily, že ve většině případů byly polévky přesolené. Ze 135 vzorků prošlo měřením hygieniků 18 z nich, 61 obsahovalo zvýšené množství soli a 56 vysoké hodnoty přesahující 0,7 %, přičemž optimální koncentrace soli je stanovena do 0,4 %. Během měření se zjištěné množství soli v polévce pohybovalo v rozmezí 0,33 gramu až do zarážejících 3,6 gramu na porci.

Ze závěrů hygieniků například také vyplývá, že 55 % jídelen solí takzvaně od oka, 54 % nemá přehled o spotřebě soli a 31 % nečte etikety na výrobcích ohledně množství soli. Ve 3 % byly navíc k dispozici solničky k dochucování polévek a pokrmů. „Součástí měření byla i edukace personálu stravovacího provozu v problematice správného zacházení se solí,“ doplnila Marcela Hadámková, ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých Krajské hygienické stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně.

Autor: 
Jana Danielová
Aktuálně
Na elektromobily přechází stále více Čechů. Pokud uvažují chytře, mohou i v této oblasti ušetřit na energiích. Například využitím programu Nová zelená úsporám nebo využitím dvoutarifní distribuční...
25.03.2025 - 11:52
Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany mají za sebou rušný víkend. V sobotu na čtvrtém výrobním bloku obnovili řetězovou štěpnou reakci a včera večer blok začal dodávat čistou bezemisní elektrickou...
25.03.2025 - 07:56
V únoru loňského roku stavební úřad rozhodl o zamezení vstupu do pěti likusáků na Kraví hoře, které patří městu. Důvodem byly nedostatky objektů v požární bezpečnosti. Po jednáních s nájemci z řad...
24.03.2025 - 18:28
Jaro přináší nejen změnu počasí, ale i skvělé nabídky pro milovníky filmů. Multiplexy Cinema City spustily jarní akci, v rámci které mohou návštěvníci až do konce měsíce března využít 30% slevu na...
24.03.2025 - 15:37
Po loňském odfouknutém ročníku vyhlíželi letošní Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích s velkým očekáváním nejen pořadatelé, ale i návštěvníci. Těch nakonec tuto sobotu dorazilo na placený program...
23.03.2025 - 20:31
Dukovanská trojka funguje v takzvaném teplotním a výkonovém režimu. Hodnota kyseliny borité je v primárním okruhu téměř nulová a pro další provoz využívají operátoři reaktivitu získanou velmi...
21.03.2025 - 18:12
Komentáře