Reklama
reklama

V Dukovanech pěstují bylinky, pro zaměstnance i místní kuchyni

Jaderná elektrárny Dukovany má vedle řady speciálních a unikátních zařízení také jednu novou, netradiční, ale praktickou novinku. Je jí bylinková zahrada, kterou založili letos na jaře a nyní vypěstované bylinky využívají kuchaři ze závodní kuchyně k dochucení jídel a zákusků pro zdejší zaměstnance. Případně přebytky usuší a elektrárna je využije jako drobné dárky pro návštěvy.

Ze záhonu, který se nachází ve střeženém prostoru elektrárny jen několik desítek metrů od prvního hlavního výrobního bloku, se line příjemná vůně, která v sobě mísí několik druhů bylinek, které se využívají pro přípravu jídel v místní jídelně. Zaměstnanci tak částečně jedí to, co si v areálu vypěstovali. Na zahrádce najdeme také okrasnou levanduli a motýlí keře. „Šalvěj a oregáno využíváme k úpravě mas a omáček, libeček do polévek, mátu a rebarboru do moučníků, mátu navíc do nápojů, bazalku a petržel do salátu, pažitku do příloh nebo salátů. Využití najdeme určitě i pro meduňku, mateřídoušku a echinaceu. Skladba bylinek nám naprosto vyhovuje,“ říká vedoucí závodní kuchyně Blanka Zahrádková ze společnosti Eurest.

Přesto, že radiační pozadí v elektrárně dosahuje oproti náměstí v Třebíči jen poloviční hodnoty, prošly bylinky před první sklizní důkladnou kontrolou, kterou provedli pracovníci Laboratoře radiační kontroly okolí z Moravského Krumlova. U bylinek z areálu JE Dukovany byla provedena analýza pomocí laboratorní spektrometrie gama. Tyto testy slouží ke zjišťování přítomnosti umělých a přírodních radionuklidů ve vzorcích životního prostředí. Ve vzorcích bylinek nebyla zjištěna přítomnost žádných umělých radionuklidů pocházejících z provozu JE Dukovany. Přítomnost přírodních radionuklidů v bylinkách je srovnatelná s výsledky obdobných analýz bylin a zemědělských produktů na území ČR,“ představil metodu a závěr kontroly Rostislav Striegler, vedoucí Laboratoře radiační kontroly okolí elektrárny Dukovany.

Bylinky, které se nezkonzumují přímo v elektrárenské závodní jídelně, budou sloužit jako netradiční dárek z prostředí dukovanské jaderné elektrárny. „Dlouhodobě sledujeme vliv elektrárny na okolní prostředí. Nedaleká Mohelenská hadcová step a vlastně celé okolí Dalešické přehrady svědčí o tom, že jaderná elektrárna nenarušuje zdejší životní prostředí. Dokazují to vlastně i sami zaměstnanci elektrárny tím, že bylinky konzumují,“ vysvětlil ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Zdroj: JED

Autor: 
redakce
Aktuálně
Edvard Křenek a Jaroslav Hanych vozí ulicemi Brna cestující dlouhých 50 let. Vedení Dopravního podniku města Brna jim včera za jejich práci poděkovalo a předalo ocenění. Oba řidiči se shodují, že...
12.05.2021 - 08:46
Brněnští skauti a skautky dnes vyrazili hromadně darovat krev. Bylo jich dokonce tolik, že na dopoledne obsadili transfuzní stanici ve FN Brno. Na odběr jich dorazilo 46 a ti, kteří byli připuštění k...
11.05.2021 - 17:19
A je to tu! Po nucené pauze jsme pro vás znovu otevřeli náš autosalon, a navíc jsme k této příležitosti připravili i něco navíc.
11.05.2021 - 14:34
Brněnská zoologická zahrada spustila na svých webových stránkách rezervaci na prázdninové lesní kluby určené pro děti od 7 do 13 let.
11.05.2021 - 07:57
Snaha využít každý metr zemědělské půdy vedla k rozorání cest, vykácení remízů, vysušení mokřadů. Krajina ztrácí schopnost zadržet vodu a postrádá rozmanitost. Obec Sivice vrací do krajiny přírodní...
10.05.2021 - 15:38
Na muže sedícího přímo uprostřed vozovky na náměstí 28. října v pátek večer upozornil náhodný kolemjdoucí prostřednictvím linky 156.
10.05.2021 - 08:12
Komentáře