Reklama
reklama

Studenti architektury z VUT navrhli nový altán pro onkologické pacienty

Nadějné vyhlídky, tak zněl název kreativního úkolu, v rámci něhož osm studentů z Fakulty architektury VUT navrhovalo venkovní altán pro Masarykův onkologický ústav v Brně. Vítězem se nakonec stal projekt Magdaleny Buzové. Vedení onkologického ústavu by rádo studentský návrh v příštím roce zrealizovalo, plánují také spolupráci na návrhu centra prevence.
Vítězný návrh Magdaleny Buzové - vizualizace

„Soutěžní návrhy vznikaly během tří červencových týdnů, a to v rámci workshopu studentů magisterského studijního programu na Ústavu experimentální tvorby. Zadání od Masarykova onkologického ústavu byl altán coby odpočinkové místo pro pacienty, který by zároveň plnil funkci místa setkávání s rodinou či zvířecími mazlíčky. Zároveň jsme chtěli, aby studenti vytvořili také prostor pro relaxaci personálu a místo kulturních i společenských setkání,“ popsala zadání pro studenty Nicol Gale, která studenty vedla společně s kolegou Svatoplukem Sládečkem.

Osm studentů nakonec zpracovalo sedm architektonických návrhů, které budou letos prezentovány studentům i pacientům, v příštím roce je v prostorách Masarykova onkologického ústavu uvidí i veřejnost. Mladí architekti chtějí uspořádat také anketu mezi pacienty, který z návrhů altánu a krajinářských úprav se jim nejvíce líbí a proč, aby tak získali zpětnou vazbu na své nápady. Odborná porota, složená z nezávislých odborníků na architekturu či design a porotců ze strany onkologického ústavu, v polovině října vybrala coby vítězný návrh ten od Magdaleny Buzové. Studentka pomocí obdélníkové konstrukce podpořila pohledovou osu směřující na panorama Starého Brna a Pálavské vrchy, objekt navíc rozdělila na intimní prostor pro pacienty a vzdušné respirium pro zaměstnance.

„Altán pro pacienty je tvořen jednoduchým obdélníkovým objemem, respirium pro zaměstnance zase vyzařuje subtilitu a vzdušnost. Objekt jsem doplnila o textilní závěsy, které nahrazují funkci dveří a nabízí pacientům a jejich rodinám pocit intimity a oddělení od okolního světa,“ uvádí ve svém projektu Buzová.

„Jsem potěšen kreativitou a profesionalitou provedení všech studentských návrhů nového altánu, který považuji za velmi důležité místo pro pacienty a setkávání s jejich blízkými, a to v prostředí zeleně s krásným výhledem. Psychická kondice člověka je podstatným aspektem v léčbě. V zahraničí už podobná místa fungují a budu velmi rád, když se nám podaří v příštím roce začít budovat vítězný návrh studentky VUT Magdaleny Buzové, o to budu také usilovat,“ okomentoval spolupráci obou institucí ředitel Masarykova onkologického ústavu Marek Svoboda. Fakulta architektury plánuje s ústavem spolupracovat i nadále, a to nejen na návrhu centra onkologické prevence, ale také při zadávání témat diplomových prací.

Druhé místo v soutěži obsadila dvojice Sussana Brunová a Klára Lanžhotská, třetí příčka se rozdělila mezi Lucii Bartlovou a Šimona Doubravu.

TZ: VUT Brno

Autor: 
redakce
Aktuálně
Galerijní tramvaj, charitativní projekt Dopravního podniku města Brna, propůjčí své vnitřní prostory neziskové organizaci Ratolest Brno a jejímu jedinečnému benefičnímu projektu Galerie Ratolest.
04.12.2020 - 09:12
Pouhých čtrnáct dní mělo nové vedení kraje na sestavení rozpočtu na příští rok. Jeho sestavování komplikuje nedávno schválený návrh daňových změn. Kraj bude mít celkově kvůli zrušení superhrubé mzdy...
03.12.2020 - 13:29
Do velmi nepříjemné situace se v pátek večer dostal muž v Denisových sadech, když chtěl své známé předvést svoje hudební vlohy.
02.12.2020 - 12:17
Od středy 2. prosince 2020 se vrací všechny tramvajové a trolejbusové linky v Brně do běžného provozu.
02.12.2020 - 11:11
Řidiči zaparkovaných vozidel na Vinohradech, zřejmě nebudou v dobrém vzpomínat na ženu, která pravděpodobně ve vzteku trhala autům stěrače.
01.12.2020 - 08:03
Zřejmě nedočkavost vedla ke zkratkovitému jednání mladé ženy v centru Brna.
29.11.2020 - 18:40
Komentáře