Reklama
reklama

Poradíme vám, jak vybrat kvalitní burčák

Díky teplému létu přišlo letos období burčáku dříve než obvykle. Vinaři mohli svou úrodu sklidit o čtrnáct dní dříve, takže milovníci burčáku si na své přišli už na konci srpna. Poradíme vám, jak správně vybrat dobrý a kvalitní burčák.

Druhá říjnová sobota patří již tradičně oblíbené akci, kdy lidé nejen z jižní Moravy přijedou ochutnat ty nejlepší burčáky letošního roku. Putování osadou vinných sklepů Šidleny u Milotic, s možností pokračovat v pochodu směrem do Dubňan a Mutěnic, si každý rok nenechají ujít tisícovky lidí. Letošní 42. ročník připadá na 13. října. Vydat se tam můžete třeba vlakem z brněnského Hlavního nádraží. Pokud chcete ochutnat ty opravdu nejlepší vzorky, přijde vám vhod následující text. Jak vlastně poznat kvalitní burčák a na co byste si před koupí měli dát pozor? Existují malé indicie, podle kterých můžete dopředu odhadnout, zda burčák vůbec stojí za ochutnání. Jedním z nich je například to, kde se nápoj prodává. Kvalitní burčák asi neseženete podél silnice nebo ve stánku s párkem v rohlíku. Na burčákovém pochodu na jižní Moravě ale rozhodně na kvalitní neošizený burčák narazíte. Další indicií je barva. Burčák z bílých hroznů má mít žlutou až medovou barvu. Rozhodně nemá být hnědý. Při čichnutí nemáte cítit plíseň ani hnilobu.

Nejzásadnější rada však zní: Předtím, než koupíte celou lahev, nechte si prvně nalít do skleničky na ochutnání. Jen tak totiž můžete poznat, zda je s burčákem vše v pořádku. Největšími prohřešky totiž bývá burčák ředěný vodou a použití barviv. Obchodníci chtějí ušetřit, tak jednoduše přidají vodu a burčák „nabarví“. Ta tam ale rozhodně nepatří, stejně jako levná hroznová šťáva, kterou taky někteří vinaři používají za účelem snížení nákladů. Díky pravidelným kontrolám Státní zemědělské a potravinářské inspekce a případným vysokým pokutám jsou však tyto praktiky na ústupu.

Pokud vám někdo bude chtít prodat burčák před začátkem srpna a po konci listopadu, rozhodně nekupujte. Prodejní sezona je vymezena právním předpisem a trvá od 1. Srpna do 30. listopadu. Burčák koupený mimo sezónu rozhodně nebude mít tu správnou chuť. Dalším prohřeškem je nabízení burčáku z hroznů přivezených ze zahraničí. Jednalo by se tak o částečně zkvašený hroznový mošt, rozhodně ne o pravý burčák.

Autor: 
Petra Slavíková
Aktuálně
Dva muže, kteří údajně rybařili tam, kde to není povoleno, zpozoroval v neděli odpoledne náhodný svědek u Rakovecké zátoky.
15.06.2021 - 20:35
Šedesátka dnes v podstatě není žádný věk a lidé, které označujeme jako seniory, jsou mnohem aktivnější, než tomu bylo v minulosti. Současným trendem pak je, že se chtějí cíleně věnovat pohybu, aby...
15.06.2021 - 10:38
Od 14. června začíná platit regulace vjezdů v osmi vnitroblocích v městské části Brno-střed. Požadavek na úpravu vznesla městská část na základě požadavků jejich obyvatel.
14.06.2021 - 17:51
Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně vychází vstříc zájemcům o preventivní neinvazivní „žvýkací“ PCR testy a otevřela pro ně další testovací místo ve svém areálu. Testování je určeno pouze pro...
14.06.2021 - 17:23
Dopravní podnik města Brna s cestujícími komunikuje pomocí dalšího informačního kanálu. Jako první dopravce v republice začne využívat službu Mobilní Rozhlas, která slouží pro jednodušší komunikaci...
13.06.2021 - 07:08
V úterý odpoledne se na linku 156 ozvala rozrušená žena a uvedla, že z okna řečkovického domu vidí hořící strom.
11.06.2021 - 08:32
Komentáře