Pivovarům se daří, vinaři jsou na tom hůře
Více než počasí se tuzemští vinaři obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Nejvíce je trápily změny spotřebitelského chování a také neustálé diskuze ohledně spotřebních daní. „Vinařství je obor, kde musíte plánovat na 5 a více let dopředu, takže stabilita podnikatelského prostředí je pro něj klíčová. V České republice se však potýkáme s nadstandardní mírou nejistoty a předvídatelnost vývoje je takřka nulová,“ popsal Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky.
Podle novoročního průzkumu Svazu vinařů zhodnotily dvě třetiny zúčastněných vinařů rok 2024 z pohledu podnikání negativně. Příjmy meziročně poklesly u 70 % vinařů a stejný podíl jich pracoval i s menší produkcí.
„V letošním roce například došlo ke zrušení daňové uznatelnosti vína jako dárku. Dopady ještě nejsou přesně vyčísleny, ale pro mnohé vinaře to znamená drastický zásah, přitom bez valného přínosu pro stát,“ vysvětlil Martin Chlad.
Jako výzvu vnímá 70 % českých producentů vína změnu ve spotřebitelském chování a měnící se preference českých zákazníků. Plánují se proto více soustředit na nové odrůdy a kategorie, jako jsou biovína nebo vína s nižším obsahem alkoholu.
Minipivovarům se daří
Jižní Morava patří ke krajům s největším počtem minipivovarů, ty tu začaly vznikat od roku 1992. „Jihomoravský trh je poměrně pestrý jak počtem, tak různou velikostí pivovarů. Jsou tu opravdu malé podniky a na druhé straně máme také dva velké minipivovary. Jedním z nich je pivovar Hauskrecht, který loni oslavil deset let od svého vzniku, a za tu dobu se posunul k horní hranici výstavu pro minipivovary. Tím druhým je Moravia provozující zároveň i značku Lucky Bastard,“ upřesnil Filip Vrána, který působí jako pedagog Mendelově univerzitě v Brně a situaci v oboru dlouhodobě sleduje.
V roce 2024 podle dostupných informací přibyly dva nové minipivovary a shodně dva naopak zanikly. Oslavanský pivovar fungoval pod různými majiteli nebo nájemci od roku 2013, ten poslední jej uzavřel kvůli neefektivitě provozu uzavřel, výrobu ukončil také minipivovar Fagan v brněnských Soběšicích.
Současná doba nepřeje podle pivovarského technologa Jana Grmely malým pivovárkům bez vlastní restaurace, které nemají zajištěný stálý odbyt. „Obtížné je to zejména pro pivovary, které nemají nijak specifickou produkci a vyrábí převážně spodně kvašená piva. Střední a velké pivovary totiž postupem času svoji nabídku dosti proměnily a nabízejí dnes mnohem zajímavější piva, často i nefiltrovaná a ve stabilní kvalitě. A to vše za ceny, kterým nemohou malé pivovary konkurovat,“ doplnil Grmela.