Reklama
reklama

Pivovarům se daří, vinaři jsou na tom hůře

Jižní Morava je neodmyslitelně spjata s vínem, na své si v tomto nezaměnitelném kraji však přijdou i milovníci zlatavého moku. Zatímco počet minipivovarů zůstává na jihu Moravy stabilní, hodnotí vinaři uplynulý rok pesimisticky a s obavami hledí také do roku 2025. Vyplývá to z novoročního průzkumu Svazu vinařů.

Více než počasí se tuzemští vinaři obávají nepředvídatelného podnikatelského prostředí. Nejvíce je trápily změny spotřebitelského chování a také neustálé diskuze ohledně spotřebních daní. „Vinařství je obor, kde musíte plánovat na 5 a více let dopředu, takže stabilita podnikatelského prostředí je pro něj klíčová. V České republice se však potýkáme s nadstandardní mírou nejistoty a předvídatelnost vývoje je takřka nulová,“ popsal Martin Chlad, prezident Svazu vinařů České republiky.

Podle novoročního průzkumu Svazu vinařů zhodnotily dvě třetiny zúčastněných vinařů rok 2024 z pohledu podnikání negativně. Příjmy meziročně poklesly u 70 % vinařů a stejný podíl jich pracoval i s menší produkcí.

„V letošním roce například došlo ke zrušení daňové uznatelnosti vína jako dárku. Dopady ještě nejsou přesně vyčísleny, ale pro mnohé vinaře to znamená drastický zásah, přitom bez valného přínosu pro stát,“ vysvětlil Martin Chlad.

Jako výzvu vnímá 70 % českých producentů vína změnu ve spotřebitelském chování a měnící se preference českých zákazníků. Plánují se proto více soustředit na nové odrůdy a kategorie, jako jsou biovína nebo vína s nižším obsahem alkoholu.

Minipivovarům se daří

Jižní Morava patří ke krajům s největším počtem minipivovarů, ty tu začaly vznikat od roku 1992. „Jihomoravský trh je poměrně pestrý jak počtem, tak různou velikostí pivovarů. Jsou tu opravdu malé podniky a na druhé straně máme také dva velké minipivovary. Jedním z nich je pivovar Hauskrecht, který loni oslavil deset let od svého vzniku, a za tu dobu se posunul k horní hranici výstavu pro minipivovary. Tím druhým je Moravia provozující zároveň i značku Lucky Bastard,“ upřesnil Filip Vrána, který působí jako pedagog Mendelově univerzitě v Brně a situaci v oboru dlouhodobě sleduje.

V roce 2024 podle dostupných informací přibyly dva nové minipivovary a shodně dva naopak zanikly. Oslavanský pivovar fungoval pod různými majiteli nebo nájemci od roku 2013, ten poslední jej uzavřel kvůli neefektivitě provozu uzavřel, výrobu ukončil také minipivovar Fagan v brněnských Soběšicích.

Současná doba nepřeje podle pivovarského technologa Jana Grmely malým pivovárkům bez vlastní restaurace, které nemají zajištěný stálý odbyt. „Obtížné je to zejména pro pivovary, které nemají nijak specifickou produkci a vyrábí převážně spodně kvašená piva. Střední a velké pivovary totiž postupem času svoji nabídku dosti proměnily a nabízejí dnes mnohem zajímavější piva, často i nefiltrovaná a ve stabilní kvalitě. A to vše za ceny, kterým nemohou malé pivovary konkurovat,“ doplnil Grmela.

Autor: 
Lenka Gregorová
Aktuálně
Na elektromobily přechází stále více Čechů. Pokud uvažují chytře, mohou i v této oblasti ušetřit na energiích. Například využitím programu Nová zelená úsporám nebo využitím dvoutarifní distribuční...
25.03.2025 - 11:52
Energetici v Jaderné elektrárně Dukovany mají za sebou rušný víkend. V sobotu na čtvrtém výrobním bloku obnovili řetězovou štěpnou reakci a včera večer blok začal dodávat čistou bezemisní elektrickou...
25.03.2025 - 07:56
V únoru loňského roku stavební úřad rozhodl o zamezení vstupu do pěti likusáků na Kraví hoře, které patří městu. Důvodem byly nedostatky objektů v požární bezpečnosti. Po jednáních s nájemci z řad...
24.03.2025 - 18:28
Jaro přináší nejen změnu počasí, ale i skvělé nabídky pro milovníky filmů. Multiplexy Cinema City spustily jarní akci, v rámci které mohou návštěvníci až do konce měsíce března využít 30% slevu na...
24.03.2025 - 15:37
Po loňském odfouknutém ročníku vyhlíželi letošní Slavnosti mandloní a vína v Hustopečích s velkým očekáváním nejen pořadatelé, ale i návštěvníci. Těch nakonec tuto sobotu dorazilo na placený program...
23.03.2025 - 20:31
Dukovanská trojka funguje v takzvaném teplotním a výkonovém režimu. Hodnota kyseliny borité je v primárním okruhu téměř nulová a pro další provoz využívají operátoři reaktivitu získanou velmi...
21.03.2025 - 18:12
Komentáře