Moravská města startují sběr kuchyňského odpadu
Proč je projekt pro města důležitý? Z fyzických analýz odpadů, které probíhají v tuzemských městech, vyplynulo, že nádoby na směsný komunální odpad obsahují přes třetinu biologicky rozložitelného odpadu. Z nich podstatnou část tvoří právě kuchyňské odpady. Jejich třídění výrazně sníží objem komunálního odpadu a zároveň přinese další zdroj příjmů.
Jak to funguje?
V první fázi projektu probíhá informační kampaň zaměřená na občany, aby věděli, proč se vyplatí kuchyňský odpad třídit a co se s ním bude dít. V další fázi začne distribuce sad na třídění kuchyňských odpadů. Jen ve Vyškově a Bučovicích jich bylo rozdáno přes 600! Samotný odpad z kuchyně se díky projektu promění v tak potřebnou energii či kvalitní hnojivo. Odpad z Vyškova a Bučovic je již nyní nově svážený do vyškovské bioplynové stanice a budou tam směřovat i zbytky ze Slavkova a Ivanovic.
Výsledky nad očekávání
Projekt společně s městy odstartovala svozová firma RESPONO ve spolupráci se společností JRK. Ve Vyškově a Bučovicích už mají první výsledky pilotní části akce. A ty jsou výborné – množství vytříděného odpadu bylo výrazně vyšší než experti z RESPONA a JRK čekali. Ve Vyškově 400 domácností vytřídilo během prvních pěti měsíců trvání projektu téměř šest tun kuchyňských odpadů, v Bučovicích pak 220 domácností vytřídilo přes tři tuny odpadů.
Úspěch projektu ovlivní další města
„Z výsledků pilotního projektu máme radost – jak v Bučovicích, tak i ve Vyškově vytřídili více kuchyňského odpadu, než jsme očekávali a je třeba zmínit také výborný přístup domácností, které se do projektu zapojily,“ shrnuje výkonný ředitel společnosti RESPONO Milan Černošek a doplňuje: „je zřejmé, že se úspěch projektu promítne i do zavedení třídění kuchyňského odpadu v dalších městech, se kterými spolupracujeme. Věříme, že se nám – společně s realizátorem, společností JRK – podaří na Moravě, v oblasti, ve které svážíme odpad, proměnit nakládání s kuchyňskými odpady.“
Co patří do kuchyňského odpadu?
Do nádob pro kuchyňský odpad patří především odpad živočišného původu a jiné zbytky z kuchyně, které nelze dávat do velkých nádob na bioodpad. Je možné do nich vyhodit veškeré kuchyňské zbytky jídel, pečivo a těstoviny, menší kosti, syrové maso a ryby, zbytky z vařeného jídla, prošlé potraviny, čaj a kávovou sedlinu, zbytky od ovoce a zeleniny, skořápky od vajec. Naopak do těchto nádob nepatří zvířecí exkrementy, nedopalky cigaret, oleje a tuky ani velké kosti.
TZ: JRK