Méně vína? Kvůli klimatické změně ano
Neobvykle brzy, již koncem srpna, začali letos vinaři sklízet svou úrodu. „Počasí si s námi letos opravdu pohrává. Jarní mrazy a nekonečné horko jsou ukázkou toho, jak nepředvídatelná je situace. Každý rok je jiný, ale jedno je jisté, podmínky už nebudou takové, jako před deseti lety,“ uvedl Ondřej Beránek, prezident Vinařské unie. „Vinaři se musí rychle adaptovat, aby dokázali do budoucna navzdory těmto extrémům udržet produkci v požadované kvalitě i objemu,“ dodal.
Kritických rozměrů dosahovalo letošní sucho například i pro ovocné sady, v půdě se nedaly zakládat ani ozimé porosty obilí a řepky.
Hrozny se zmenšují
Většinu vinic trápí sesychání hroznů. Ty se vlivem intenzivních letních veder a následnému nedostatku vody zmenšují a ztrácejí šťávu. „Odhadujeme, že sklizeň bude kvůli sesychání hroznů přibližně o 40 % nižší a s tím je spojená také nižší výlisnost,“ vysvětlil vinař Radomil Baloun ze stejnojmenného vinařství.
Potvrzuje to i Bořek Svoboda ze Zámeckého vinařství Bzenec. „Výnosy jsou kvůli jarním mrazům a současnému teplu nižší než loni. Konec sklizně odhadujeme nejpozději první týden v říjnu 2024.“
Další nástrahy
Rychlý průběh dozrání hroznů představuje komplikace v podobě velkého tlaku na logistiku sklizně. „Odrůdy dozrávají současně, což je náročné na sklizeň i zpracování hroznů,“ popsal Jan Filipovič z Templářských sklepů.
Situaci vidí stejně i ředitel Habánských sklepů Petr Ptáček. „V tuto chvíli máme sklizenou téměř polovinu úrody, což je extrémně rychlé. Veltlínské zelené už počátkem září dosáhlo cukernatosti 23 °NM, této hodnoty dosahuje běžně až koncem měsíce. Takto rychlý vývoj je mimo všechny tabulky,“ sdělil.
Ekologické versus konvenční zemědělství
Klimatická změna rovněž stírá rozdíly mezi výnosy v ekologickém a konvenčním zemědělství. „Dříve se uvádělo, že výnos v ekologickém zemědělství je zhruba o 15 % nižší v porovnání s konvenčním hospodařením. V posledních letech, kdy jsme vystaveni extrémním klimatickým podmínkám, už ale tyto rozdíly nejsou tak významné. Z dlouhodobého sledování v sousedním Rakousku vyplývá, že dnes v podstatě není rozdíl mezi ekologickým a konvenčním hospodařením,“ popsal Jaroslav Záhora z Agronomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně.
Ekologicky se hospodaří zhruba na 16 % tuzemské zemědělské půdy. Rychle se podle Záhory mění situace například právě ve vinohradnictví. „Vinaři, kteří jsou dnes na desetině spotřeby pesticidů, pomalu zjišťují, že už je v podstatě není nutné aplikovat vůbec,“ doplnil.