Reklama
reklama

Pivo k bůčku i kaprovi

Svatopluk Vrzala z Brna, Petr Karlovský a Michal Rouč z Velkého Března a Michal Havrda z Krušovic. To jsou čtyři pivní sommeliéři z pivovarů společnosti HEINEKEN, kteří se zabývají párováním piva s jídlem. Doporučují tak milovníkům pěnivého moku, jaké kulinářské speciality se k jednotlivým druhům piva nejlépe hodí a proč. 

Všichni čtyři na jaře a v létě prošli náročným školením pod vedením bývalého sommeliéra Ondřeje Kouckého (jehož pracovní povinnosti odvály až do Indie) a složili stěžejní závěrečnou zkoušku. Sommeliérství pořádně chytlo za srdce právě Svatopluka Vrzalu, který v pivovaru Starobrno pracuje jako obchodní sládek pro Moravu. Stále vymýšlí další a další akce, kde sommeliérství předvádí v praxi. Naposledy před nedávnem představil menu s několika značkami z portfolia HEINEKENu v restauraci U Fidela v Brně-Líšni. Nechybělo mezi nimi ani starobrněnské zastoupení, včetně horké aktuality: Medáku, což je originální světlý pivní speciál s obsahem alkoholu přes 5 %. Po loňském úspěchu ho starobrněnští sládci letos uvařili znova podle zdokonalené receptury, kdy pravý květový včelí med přidávali jak na varně, tak do ležáckých tanků při dokvášení piva. Speciální Medové pivobmá dokonalý říz a plnou chuť s jemným chmelovým dozníváním, které je zakulaceno příjemnou medovou chutí, vybízející k dalšímu napití. Možná se i vy inspirujete bůčkem, ke kterému se podle názoru Svatopluka Vrzaly skvěle hodí právě Medák. Pomalu pečený bůčekv medovo-pivní glazuře, provoněné citronovým tymiánem, pro hosty připravil šéfkuchař Petr Vramba. Voňavé maso se podávalo s křenem s jablky a pomerančem a domácím chlebem.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Velké vyřezávané marionety, loutky javajkového typu, originální maňásci ve spojení s herci na scéně, působivá scénografie využívající vitráže, zpěv tradičních koled i nových vánočních písní a...
07.12.2021 - 10:12
Rychlým skrčením mezi vozy zaparkované v Kuldově ulici zareagoval dnes kolem jedné hodiny ráno osmnáctiletý mladík na blížící se autohlídku městské policie.
06.12.2021 - 18:23
Koncem prosince to bude rok, co ve Fakultní nemocnici u sv. Anny začali zdravotníci očkovat proti nemoci COVID-19. První dávky byly podány přesně 27. prosince 2020, doteď jich celkem bylo zhruba 210...
06.12.2021 - 10:33
Značka Starobrno se rozhodla zpříjemnit pivařům v celé České republice letošní advent. Na trh proto posílá novinku – adventní speciál Červený ležák.
04.12.2021 - 09:37
V těchto dnech začíná v Brně praktická realizace projektu solární elektrárny na střechách brněnských domů. Prvních 88 fotovoltaických panelů nechává SAKO Brno instalovat na bytové komplexy Vojtova 7...
03.12.2021 - 08:57
Muzeum města Brna rozsvítí dnes 2.12. v 17 hodin na hradě Špilberku nejvyšší vánoční strom.
02.12.2021 - 09:33
Komentáře