Reklama
reklama

Pivní limonády jsou osvěžením, klasiku - pivo - ale nevytlačí

Před dvaceti lety se milovník piva z Čech smál Němcům v Bavorsku, kteří si v restauraci smíchali pivo s limonádou. A málokterý by si vsadil na to, že se v českém prostředí míchané pivní nápoje ujmou. A dnes, poté, co se tímto směrem vydaly všechny velké pivovary, se na cestu výroby pivních limonád vydávají i minipivovary.

Osvěžující spojení ovocné limonády a klasického piva. To je radler. Vynalezl ho v roce 1922 Franz Xaver Kugler, který vedl výletní restauraci Kugler Alm v obci Oberhaching na jih od Mnichova a kterou vyhledávali především cyklisté. Jedné soboty v červnu 1922 mu prý kvůli velké poptávce hrozilo, že dojde pivo. V nastalé nouzi smíchal pivo napůl s citrónovou limonádou a hostům pak nápoj servíroval jako Radlermaß - „cyklistický máz“.

Trendům a chutím spotřebitelů se přizpůsobily velké i malé pivovary z regionu. V Černé Hoře dostanete Refresh.  Ten vznikl smícháním černohorského ležáku půl napůl s limonádou. I přes nízký obsah alkoholu 2,2 %  si uchovává jemnou pivní hořkost, která se snoubí s osvěžující chutí limetky a šťavnatého pomeranče nebo grepu a brusinek. V horkých letních dnech takové nápoje skvěle osvěží.

Míchané nápoje jsou vesměs sezonní letní záležitostí. Pijí je hlavně mladí lidé, ženy a sportovci. Osvěžující nápoj má taky méně alkoholu. Rozhodně se ale, pokud obsahuje alkohol, nejedná o limonádu pro děti. 

Ve Slavkovském pivovaru ale vyšli vstříct řidičům a točí kromě čtyř pivních speciálů také jako novinku pivovarskou limonádu Slavkovský Waldmeister. „Je to naše pivovarská nealkoholická točená limonáda s přídavkem lesní byliny Mařinky vonné. Limonáda je vyráběna podle naší vlastní receptury,“ informovala servírka z pivnice, která je součástí pivovaru. 

Také pivovar v Senticích nabízí nealkoholickou limonádu s příchutí piva s názvem Kvasarka a v letních dnech je po ní opravdu poptávka.

Z průmyslových pivovarů nabízí letos pivní Sládkovu limonádu s jemnou sladovou chutí a příchutí jablko Staropramen. Při výrobě takové limonády probíhá dokvašení speciální cestou, aby nevznikal alkohol. Přidáním oxidu uhličitého na závěr se vytváří limonádové bublinky. Ani tato limonáda není určena pro děti. Sládkově Limonádě - formálně nepatří k beermixům, ale v principu bojuje o stejné zákazníky - se letos rozhodli nadělit nový typ obalu a začínají ji stáčet do plechovek.

I když jsou pivní limonády na vzestupu, odborníci se nedomnívají, že se někdy stanou něčím víc než jen doplňkovým sortimentem. Odborníci nepředpokládají, že by někdy porazily klasické pivo. „Budou určitě součástí trhu, ale klasické, tradiční české pivo z trhu určitě nevytlačí,“ říká sládek pivovaru Starobrno Michal Gec.

Autor: 
redakce
Aktuálně
V neděli 7. 3. uplyne již 171 let od narození hodonínského rodáka a prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Přestože aktuální doba nepřeje setkáváním, na památku této významné...
07.03.2021 - 12:54
Stavba velkého městského okruhu v Žabovřeskách se posunula do další významné etapy. V nadcházejících měsících bude probíhat ražba tunelu, ve kterém budou pod Wilsonovým lesem jezdit tramvaje...
06.03.2021 - 10:24
Povinné nošení respirátorů a hlavně začátek povinného testování zaměstnanců ve firmách s sebou nese zvýšené množství tohoto odpadu a manipulace s ním. Ve snaze přispět k minimalizaci rizika nákazy a...
05.03.2021 - 11:12
Zaměstnanci Dopravního podniku města Brna se budou testovat na covid-19 přímo v areálech podniku. Testovací místo dopravce zvolil netradičně, ale stylově, využije pro něj i pivní tramvaj ŠalinaPub,...
04.03.2021 - 13:02
Brněnské Ústřední autobusové nádraží Zvonařka prošlo zásadní rekonstrukcí. Stojí za ní ateliér CHYBIK+KRISTOF, který opravu sám spoluinicioval. Provoz nádraží se už plně obnovil, pracovat se ale...
03.03.2021 - 09:35
Na vlastní porušení vládních nařízení v sobotu nezvyklým způsobem upozornil osmatřicetiletý muž.
02.03.2021 - 14:00
Komentáře