Minipivovar na univerzitě: Po sladu z ovsa chutná pivo jako chleba
Slad do piva, který se vyrábí z ječmene, lze koupit. Prodávají se světlé slady, karamelový, mnichovský i barvící. Bez speciálního sladu ale není pivovar schopen vyrobit a nabídnout nové receptury a jiné chutě, třeba i se zdravotními benefity. Kdo má svoji sladovnu, má v procesu vaření piva velkou výhodu. Nyní například v unikátní mikrosladovně na Mendelově univerzitě zkouší zesladovatět oves. „Pivo bude mít pak chlebnatý charakter, plnost a bohatou cereární chuť,“ předpovídá Gregor.
Sladovna má tři skříně. Zrno aby začalo klíčit, musí se namočit. V první skříni proto zrno stráví i dva dny, v druhé skříni pak pět až sedm dnů klíčí a v poslední fázi a skříni se suší. Výhodou mikrosladovny je, že výzkumníci vyrobí slad přesně na míru podle požadovaného typu piva. „Když si minipivovar chce vytvořit pšeničné, karamelové pivo, vytvoříme mu slad, který tvoří karamelová pšenice,“ vysvětluje Gregor.
Minipivovar s minivarnou a mikrosladovnou slouží na Mendlově univerzitě k výuce studentů a výzkumu vývoje nových receptur a nových metod. Sladovna vytvoří osm kilogramů sladu, pivovar uvaří najednou 100 litrů piva. „Sto litrů je optimální objem pro výzkum a stanovení rozborů. Když se várka zkazí, nezničíme mnoho chmele a sladu. Pivo většinou zlikvidujeme v rámci výzkumu. Vaříme pivo i pro potřeby prezentace Mendelovy univerzity na veletrzích, spolupracujeme na vývoji nových receptur s pivovary Pegas nebo Richard,“ vypočítává Gregor.
V době sklizně vaří na Mendlově univerzitě pivo i z čerstvého hlávkového chmele. „Běžně se pivo vaří z chmelových granulátů. Čerstvá chmelová hlávka ale degustátora odmění svěžím profilem chmelových chutí a vůní,“ vysvětluje Gregor.
O kurs pivovarnictví je na Mendlově univerzitě, která už vychovala více než desítku sládků, velký zájem.
Další články z přílohy Pivo a pivovary naleznete zde: pivní limonády, jihomoravské pivovary, pivotéky