Reklama
reklama

Zelené pivo ze Starobrna slaví kulaté narozeniny

Brno  – Starobrněnští sládci právě dnes vaří slavný speciál - Zelené pivo, kterým si všichni příznivci připijí na velikonoční Zelený čtvrtek 2. dubna 2015. Ve varně pivovaru se dnes přidává i jedna z nezbytných ingrediencí Zeleného piva - bylinný výluh, který se připravuje přímo v pivovaru Starobrno. Zelené pivo 13 letos slaví narozeniny, podle tradiční receptury se vyrábí už podesáté. K dispozici ho bude celkem 4700 hektolitrů, počítaje v to i menší množství pro slovenský trh.  

Zelené pivo se každoročně vyrábí z kvalitní vody, ječného sladu z toho nejlepšího moravského ječmene a jakostního žateckého chmele. Pivo se vaří tradičním způsobem na dva rmuty. Spolu s chmelem se do mladinového kotle přidává i bylinný výluh, který vzniká louhováním několika druhů bylin v horké vodě. Díky tomuto způsobu vaření má pivo plnou chuť a příjemnou hořkost. Svou sílu pak Zelené pivo získává spodním kvašením po dobu osmi dnů. Dlouhým zráním při teplotě 1 °C se pivo chuťově zaokrouhluje a získává svůj typický buket a říz. Posledním krokem při výrobě Zeleného piva je přidání likéru. Právě díky unikátní technologii, bylinnému výluhu a likéru má Zelené pivo svou jedinečnou chuť a nezaměnitelnou barvu. „Zelené pivo po celou dobu vaříme podle stále stejné receptury a na desetileté výročí tohoto unikátního speciálu jsme velmi hrdí. Každoročně se v pivovaru těšíme na Zelený čtvrtek, kdy můžeme Zelené pivo našim štamgastům opět nabídnout,“ konstatoval manažer kvality Jiří Brńovják.

Pivo s charakteristickou barvou se ve Starobrněnském pivovaru poprvé vařilo v roce 2006 – tehdy to bylo pouze 80 hektolitrů. Od té doby obliba zeleného speciálu dávno překročila hranice brněnského i jihomoravského regionu a prodává se v celé České republice. Skalní příznivci si ovšem nenechají ujít příležitost objednat si svůj zelený půllitr přímo u zdroje – ve Starobrno Pivovarské restauraci, Pivnici nebo na terase. Pivovarská restaurace i terasa právě teď prochází důkladnou rekonstrukcí, takže desáté narozeniny Zeleného piva všichni hosté oslaví už v „novém“. Jako obvykle se chystají různá hudební vystoupení a další program, na kterém se momentálně usilovně pracuje. 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Brněnský magistrát má plán, že do třiatřiceti let vybuduje chytré město. Z toho důvodu již nějakou dobu pracuje na strategii Brno 2050, kterou diskutuje s občany a která slibuje omezení dopravy a...
25.09.2017 - 08:00
Od pátečních pozdních nočních hodin vyšetřují brněnští kriminalisté zvlášť závažný zločin, který se stal ve vlaku směřujícím z Brna směrem do Adamova.
24.09.2017 - 20:29
Mezinárodní den kávy připadá každoročně na 1. říjen a Brno již posedmé chystá festival kávy, který se řadí mezi největší takovou akci v České republice.
24.09.2017 - 12:55
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Komentáře