Reklama
reklama

Pečínka z husy, zelí a knedlík. Nejen jídlo nabídnou brněnské Svatomartinské hody

Čtvrtý ročník brněnských Svatomartinských hodů je tady. Gastronomický festival, který probíhá v období od 11. do 17. listopadu, nabídne i letos milovníkům dobrého jídla a vína řadu gurmánských specialit od nejlepších brněnských kuchařů i degustace svatomartinských vín na tradičních i méně obvyklých místech. Nově tak bude možné ochutnat svatomartinská vína třeba v podzemních prostorách Labyrintu pod Zelným trhem.

Svatomartinské hody začínají již tradičně 11. 11. na Petrově, odkud se po 10. hodině vypraví početný svatomartinský průvod. Role sv. Martina se letos ujme zpěvák s atletickou postavou Martin Maxa, který pojede na bílém koni v čele průvodu přes Zelný trh na náměstí Svobody. Tady společně s několika tisícovkami Brňanů přesně v 11. hodin připije prvním svatomartinským vínem a odstartuje tak nejen tradiční košt, ale celý hodový týden na různých místech v Brně. „Svatomartinské hody opět proběhnou v restauracích, Městském divadle Brno, ale nově i v brněnském podzemí,“ uvádí Tomáš Vican za Brněnské hody.

Od 12. 11. bude možné v každou celou hodinu vstoupit do tajemných prostor Labyritnu pod Zelným trhem a absolvovat zde komentovanou prohlídku spojenou s ochutnávkou více než 50 vzorků letošních svatomartinských vín. Atraktivní podzemní prostory umocní atmosféru ochutnávky vín, a navíc se lidé dostanou do míst, kam se běžně návštěvníci nedostanou,“ vysvětluje Tomáš Vican důvody, proč se hody letos přesunuly i do těchto míst.

Hlavním centrem dění hodů budou však opět vybrané brněnské restaurace, kterých se do projektu letos zapojilo šestnáct. Základem vícechodových svatomartinských menu, které budou v týdnu od 11. do 17. listopadu servírovat jednotlivé restaurace, je samozřejmě husa. Jak ale sami kuchaři Martin Andrýsek z restaurace Green, Pavel Kovář z Noem Arch nebo Jaroslav Kolbasovský z restaurace Boulevard uvádějí, už to není jen o obyčejné pečínce na kmíně s kysaným zelím a knedlíkem. Shodují se, že je třeba do starých receptů dát něco navíc, aby byly zajímavé a moderní.  

Sami kuchaři také pociťují vzrůstající zájem veřejnosti o tento znovuobnovený svátek. Za poslední tři roky jsme zaznamenali každoročně nárůst asi o padesát prodaných porcí svatomartinského menu,“ uvádí Jaroslav Kolbasovský, šéfkuchař restaurace Boulevard, a dodává: „počítám, že letos bychom se mohli dostat až na dvě stě porcí.“

Právě z důvodu zvyšujícího se zájmu je proto místa v restauracích i jednotlivá menu vhodné objednat prostřednictvím rezervačního systému.

Součástí Svatomartinských hodů budou i letos představení činoherní a hudební scény Městského divadla Brno, která v době konání hodů doprovodí degustace vín moravských vinařů přímo v prostorách divadla.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Další z brněnských obchodních domů čekají změny. V letošním roce své vlastníky již změnila Olympie a Nákupní centrum Královo Pole, od srpna má nového majitele i Tesco u hlavního nádraží na ulici...
23.09.2017 - 08:37
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Komentáře