Reklama
reklama

David Grandič z Bořetic skončil třetí na šampionátu ve filetování lososa

Ve finále 5. ročníku Mistrovství ČR ve filetování čerstvého lososa již podruhé zvítězil Martin Kempf z Ristorante KOGO Albatross Golf Resort ve Vysokém Újezdě. Zástupce jižní Moravy, David Grandič z hotelu Kraví Hora v Bořeticích, skončil třetí. Druhou příčku obsadil Ondřej Souček z pražské restaurace Ambiente Brasileiro U Radnice.

Úkolem soutěžících bylo proměnit pětikilovou rybu na dva úhledné filety bez kostí a kůže.  Odborná porota hlídala čas, výtěžnost ryby, kvalitu výsledného produktu i čistotu pracoviště.

„Zájem o soutěž i úroveň soutěžících se rok od roku zvyšují. Letos poprvé jsme organizovali také regionální kola. Na pódiu v pražské Troji se představilo 23 nejlepších šéfkuchařů napříč všemi regiony.“ vysvětluje člen poroty Petr Stádník, šéfkuchař velkoobchodní sítě MAKRO, která šampionát v porcování lososů pořádá. „Mám radost, že i v Česku se už losos stal běžnou surovinou. V současnosti je u nás nejoblíbenější rybou, tvoří až polovinu všech prodejů,“ dodává.

Soutěžící si museli poradit se čtyř až pětikilogramovými exempláři čerstvého lososa, z nichž měli připravit dva filety. Rybu museli rozříznout na dvě části, odstranit hlavu, kosti, kůži, tuk i ocas. Následně filety očistili a zarovnali. Na celý úkol měli maximálně deset minut, vítěz jej však zvládnul už za 3 minuty a 44 vteřin.

„Odchylky od vysoce nastavených standardů byly zohledněny v bodovém ohodnocení. V odpadu například nesměly skončit kusy rybího masa, naopak výsledný filet měl být zcela bez kostí. Optimální výtěžnost při ručním filetování celého lososa je kolem 60 procent,“ upřesňuje Petr Stádník.

Filety měly splňovat podmínky pro tzv. trim E, což označuje čistý kus ryby bez kůže, tuku či kosti. Kvalitu finálních filetů, čistotu pracoviště i výtěžnost lososa zhodnotila odborná porota pod taktovkou Petra Stádníka.

Soutěž probíhala v sobotu v rámci programu festivalu Foodparade v zámeckých zahradách v pražské Troji. Vítěz získal zájezd do Norska pro dvě osoby spojený s návštěvou farmy na chov lososů.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Radnice Brno-střed vypsala výzvu pro provozovatele kaváren, barů, restaurací a dalších podniků poskytujících občerstvení v městské části Brno-střed, aby umožnili využívat své toalety i kolemjdoucím...
23.02.2018 - 12:51
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Rekonstrukce silnic, uzavírky, opravy, výluky nebo i Velká cena. To vše zkomplikuje v následujících měsících brněnskou dopravu. Jak se s těmito problémy vypořádat co nejlépe řešil kraj spolu se...
23.02.2018 - 07:04
Plameny chatu zničily Foto: HZS JMK
V noci ze středy na čtvrtek hořela dřevěná chata v Brně-Bosonohách. Uvnitř našli hasiči ohořelé lidské torzo.
22.02.2018 - 12:28
Tramvaj Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Každý má občas "den blbec" a dělá chyby. Ať už je to zapříčiněné osobními důvody nebo se jen ráno vzbudil s bolestí hlavy. Co se ale stane, když takový den má zrovna řidič tramvaje a v...
22.02.2018 - 06:51
Pavel Navrátil vynikal vztahem k přírodě, citlivostí a smyslovostí malby a odvahou k technologickým experimentům, díky čemuž je řazen k důležitým osobnostem české malby 2. poloviny 20. století....
21.02.2018 - 20:11
Olympijský festival Brno Foto: MMB/ M. Schmerková
Dnes do Brna zavítají čeští olympijští reprezentanti, kteří se vrátili z Koreje. Návštěvníci olympijského festivalu tak budou mít šanci pozdravit bronzovou medailistku Evu Samkovou s jejími trenéry a...
21.02.2018 - 11:34
Komentáře