Reklama
reklama

Zelený čtvrtek - zelené pivo. V Brně už od rána hospodští točí první půllitry

Jihomoravské pivovary navařily před Velikonocemi několik speciálů. Například Starobrno uvařilo 4600 hektolitrů Zeleného piva. Začne se čepovat dnes. Starobrno také po zimě vrátí na místo Pulihrášek a znovu představí pivní šalinu.

Dnes se opět po roce v rukou milovníků zlatavého moku zezelenají půllitry! Přichází velikonoční Zelený čtvrtek a s ním už podeváté slavné Zelené pivo, které v roce 2006 vymyslel tehdejší vrchní sládek pivovaru Starobrno Petr Hauskrecht. Každoročně na ně čekají jeho milovníci ve všech koutech Moravy i České republiky. Nejživěji ale bude dnes v centru dění: Pivovarské restauraci a Mendlově náměstí, hned vedle pivovaru Starobrno, kde se Zelené pivo vaří. Všichni ti, kdo sem zavítají, se letos vedle velikonočního piva mohou těšit na speciální doprovodný program.

Pivovarská restaurace, pivnice i zahrádka určitě ožije už dopoledne a s postupujícím časem budou přibývat další a další návštěvníci. Už od pravého poledne se mohou těšit na sérii koncertů na terase, kde se neplatí vstupné. Odstartují ve 12 hodin vystoupením skupiny Zelená pára, ve 13:30 zahraje Lidopop. Prvním vyvrcholením hudební produkce se stane skupina We on the moon v 15 hodin. V 17 hodin se všichni návštěvníci mohou těšit na skupinu Franta Jetel a v 19 hodin na Airfare. Celý večer v 21 hodin uzavře Xindl X.

Zelený čtvrtek ale přinese i návrat skleněného objektu z vyřazených pivních půllitrů. Pulihrášek se po zimě kolem 20 hodiny večer opět zeleně rozzáří před bazilikou na Mendlově náměstí. Po nezbytných opravách se po zazimování v pivovaru bude ve čtvrtek dopoledne stěhovat a usazovat na prostranství mezi opatstvím a bazilikou a připojovat na elektřinu.

Konečně třetím překvapením jsou okružní jízdy Šalina Pubem, tedy pivní tramvají, které se pro veřejnost u příležitosti Zeleného čtvrtku pořádají. Jezdit bude ze smyčky MHD na Mendlově náměstí od 15 d 19 hodin, tři čtvrtě hodinová projížďka stojí 50 korun. Jízdenky bude před odjezdem v Šalina Pubu prodávat průvodčí. Pasažéři mají mimořádnou příležitost na palubě ochutnat a při jízdě si užít právě Zelené pivo, které se zde bude čepovat.

Třináctistupňové Zelené pivo se letos jako každoročně vyrábělo z kvalitní vody, jakostního moravského ječného sladu, žateckého chmele i chmelového extraktu. Vařilo se tradičním způsobem na dva rmuty podle originální receptury už v únoru. Během varu se do piva přidávala jedna z nezbytných ingrediencí - výluh, obsahující několik druhů bylin. Po přidání kvasnic z vlastního kmene Zelené pivo kvasilo po dobu osmi dnů a poté několik týdnů zrálo při teplotě jednoho stupně Celsia. Nakonec se přefiltrovalo a přidal se do něj likér. Po stáčení se rozváželo do restaurací v celé České republice.

Aktuální seznam provozoven se Zeleným pivem na čepu všichni zájemci najdou na stránkách www.zelenepivo.cz.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Komentáře