Reklama
reklama

Tři dny plné jídla a pití. Na Špilberku dnes začíná gastronomický festival

Od pátku do neděle se v nejvýznamnější brněnské památce koná třetí ročník Špilberk Food Festival. Navazuje na dva velmi úspěšné předešlé roky a opět do Brna přináší všem milovníkům dobrého jídla i lahodných nápojů nevšední gastronomické zážitky. Opět se o ně postarají přední šéfkuchaři nejvýznamnějších podniků nejen z jižní Moravy.

Nabitý program po celý víkend

Co vše na návštěvníky během festivalu čeká? Na nádvořích a terasách hradu Špilberk se pod širým nebem budou podávat delikatesy přímo z rukou mistrů svého oboru. Jednotlivé restaurace připraví vybrané speciality, které zdůrazní filozofii každého podniku. Těšit se můžete i na bohatý doprovodný program, který jsme připravili pro všechny vyznavače kvalitní gastronomie stejně jako pro širokou veřejnost včetně rodin s dětmi. Během festivalu si budete moci vychutnat nejen výborné speciality, ale také krásný výhled na Brno a jeho okolí.

Hvězdy letošního ročníku

Jsou to mistři svého oboru a přijedou na Špilberk, aby vám ukázali svoje show. O kom je řeč? Nezapomenutelný Zdeněk Pohlreich, držitel michelinské hvězdy Stefano Ciotti, jehož show si budete moci každý den užít několikrát. Dále mistr molekulární kuchyně Petr Koukolíček. O koktejly se se svou show postará Achim Šipl. Těšit se můžete také na sabrage Reservy, výjimečný 18% pivní speciál v exkluzivní 0,7l láhvi s keramickým špuntem od partnera festivalu Starobrno.

Hvězdy pak budou svítit i v pátek v noci, kdy se v příjemné atmosféře západní kurtiny bude konat afterparty. Těšit se můžete na výborné pití, hudbu a barmanskou show Filipa Netušila s barmany z Anglie.

Restaurace Špilberk Food Festivalu 2014

Prostory hradu Špilberk provoní lahůdky připravené zkušenými šéfkuchaři, kteří probudí vaše smysly mezinárodními specialitami, lahodnými dezerty i tradiční českou kuchyní. Zavřete oči a představte si bohatou nabídku plnou pochoutek jako je křepelka, čerstvé ústřice, daňčí hřbet, lahůdky s chřestem, širokou nabídku steaků nebo tygří krevety. Rozhodně se máte na co těšit i pokud jde o dezerty. Vláčný čokoládovo-nugátový dortík, čokoládová espuma, rebarborovo-chřestový moučník, jemný tvarohový knedlíček v perníkových brézlích.

Snoubení jídla s vínem přesně na míru

Nedílnou součástí festivalu, stejně jako v předešlých ročnících, bude možnost ochutnání nejen rozmanitých kulinářských specialit, ale i nespočtu vzorků vín. Budete si moci vyzkoušet kombinaci vybraných vín a pokrmů, jejichž gastronomická hodnota bude výraznější, než zážitek z jídla či vína samotného.

Řízené degustace pod vedením odborníků

Řízené degustace opět potěší jak kvalitními víny, tak přítomností odborníků z oboru, kteří dokáží o víně hovořit jako nikdo jiný a podrobným výkladem vás zasvětí do tajů správného ochutnávání, výroby a pěstování vína. Řízené degustace nelze objednat v předprodeji. Rezervace je možná pouze v místě konání festivalu. V sobotu a v neděli pak budou probíhat degustace u stánků BOULEVARD RESTAURANT, RESTAURANT PAVILLON, RESTAURANT A STEAKHOUSE MONTE BÚ a RISTORANTE PIAZZA.

Škola vaření letos interaktivnější

Kulinářské studio Divoká vařečka se letos opět postará o školu vaření, a to po celý víkend. Oproti loňsku máme pro návštěvníky připravenou jednu novinku. Nejen, že se budete moci opět zapojit a naučit se novým kulinářským dovednostem. Vařit budete přímo na pódiu.
Budete mít navíc možnost vařit i s Petrem Koukolíčkem, Zdeňkem Pohlreichem, Daliborem Navrátilem, Petrem Stádníkem, Stefanem Ciotti a Riccardem Lucque.

Soutěž FOOD CUP CZECH SPECIALS

Soutěže se zúčastní certifikované restaurace Czech Specials a utkají se mezi sebou s jedním soutěžním pokrmem, jehož podmínkou je, že se bude jednat o hlavní chod obsahující zvolenou regionální surovinu - moravské víno. Soutěžícími podniky jsou Noem Arch Restaurant, Hotel Slavia Brno a Prominent Restaurant.

Ochutnávka doprovodného program

Doprovodný program bude probíhat po celé tři dny a každý návštěvník bude mít příležitost užít si jej podle svého gusta. Po celé tři dny budete moci také soutěžit o Starobrno Reserva, 18% pivní speciál nějvětší kvality, který je připraven v exkluzivní 0,7l láhvi s keramickým špuntem.

Co si dál nenechat ujít?

Pátek

  • festival zahájí Janko Martinkovič, spolumajitek KOISHI RESTAURANTU, otevíráním šampaňského stylem sabrage
  • cooking show Stefana Ciotti, držitele michelinské hvězdy
  • řízené degustace vína od PETIT CRU wine bar & shop a destilátů od DIOS TRADING
  • soutěž v otevírání ústřic / KOISHI RESTAURANT
  • afterparty s hudbou, barmanskou show Filipa Netušila

Sobota

  • Interspar cooking show Zdeňka Pohlreicha
  • molekulární kuchyně a show Petra Koukolíčka
  • cooking show Stefana Ciotti, držitele michelinské hvězdy
  • soutěž Food Cup Czech Specials
  • cooking show Petra Stádníka / MAKRO cash & carry

Neděle

  • porcování tuňáka Noritadem Saito / KOISHI RESTAURANT
  • cooking show Stefana Ciotti, držitele michelinské hvězdy
  • show šéfcukrářky OBLACA RESTAURANT Adély Hostáškové
  • show Achima Šipla / MATTONI – míchání nealkoholických nápojů
  • cooking show Dalibora Navrátila

Pochutiny a lahodné nápoje

Na jižní terase na vás bude opět čekat oáza plná čaje, kávy, horké čokolády a pralinek. DIOS TRADING pak pro vás připraví nabídku lahodných destilátů a také páteční řízené degustace. Na festivalu budete moci ochutnat také tradiční české uzeniny a masné výrobky od rodinné firmy Steinhauser.

Vstup na Špilberk Food Festival bude možný pouze s platnou vstupenkou. Součástí vstupenky je i základní balíček festivalových platidel na konzumaci tzv. Florénů. Florény budou jediná měna, za kterou si návštěvníci mohou zakoupit degustační menu, nápoje a ostatní delikatesy. Další festivalové peníze bude možné zakoupit kdykoli v průběhu akce na speciálně označených místech v areálu.

Sobotní program pro děti

Rodiny se mohou těšit na dětské atrakce pro své ratolesti, které pro ně během sobotního odpoledne připraví Excalibur City. Děti si zde užijí spoustu zábavy a rodiče dojdou zaslouženého oddechu nad soustem lahodné krmě.

Kyvadlová doprava na festival

Pořadatelé zajistí pohodlnou dopravu na hrad Špilberk i zpět v průběhu festivalu. Nechte své plechové miláčky doma a svezte se na festival mikrobusem označeným logem ŠFF, který bude pendlovat mezi hradem a Hotelem Slavia.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Další z brněnských obchodních domů čekají změny. V letošním roce své vlastníky již změnila Olympie a Nákupní centrum Královo Pole, od srpna má nového majitele i Tesco u hlavního nádraží na ulici...
23.09.2017 - 08:37
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Komentáře