Reklama
reklama

Starobrněnští sládci právě teď vaří slavné Zelené pivo. Už devátý rok v řadě

V pivovaru Starobrno od začátku tohoto týdne vaří Zelené pivo, kterým si všichni příznivci slavného speciálu jako každoročně připijí na velikonoční Zelený čtvrtek. Ten připadá na 17. dubna 2014. Celkem se letos vaří více než 4500 hektolitrů. Vrchní sládek a ředitel pivovaru Milan Schramm dnes odpoledne přímo na varně přidá do mladinového kotle i tajemně vonící bylinný výluh, který je jednou z nezbytných ingrediencí Zeleného piva.

Třináctistupňové Zelené pivo se vyrábí z kvalitní vody, jakostního moravského ječného sladu, žateckého chmele i chmelového extraktu. Vaří se tradičním způsobem na dva rmuty podle originální receptury.  Už během varu se do piva přidává bylinný výluh obsahující několik druhů bylin (například kopřiva). Po přidání kvasnic z vlastního kmene pivo kvasí po dobu osmi dnů a poté několik týdnů při teplotě 1 stupně Celsia zraje. Nakonec se Zelené pivo přefiltruje, přidá se do něj likér a stočí do sudů. Prodávat se bude v celé České republice. Aktuální seznam provozoven, kde bude na Zelený čtvrtek na čepu, všichni zájemci s dostatečným předstihem najdou na stránkách zelenepivo.cz.

Zelené pivo vymyslel a poprvé ve Starobrně uvařil v roce 2006 jeho tehdejší vrchní sládek a ředitel Petr Hauskrecht, který dnes působí v pivovarech Velké Březno a Krušovice. Tehdy do hospod putovalo 80 hektolitrů tehdy neobvyklého speciálu, který se léty tak proslavil.

Pivovar Starobrno stojí na Starém Brně už 142 let. Dnes jde o moderní pivovar, který zachovává tradiční výrobní postupy doplněné o inovace a moderní technologie a používá ty nejlepší moravské a české suroviny. Portfolio starobrněnských piv zahrnuje výčepní pivo Starobrno Tradiční, nejpopulárnější Medium a dále Ležák, nefiltrovaný Ležák a unikátní speciál Zelené pivo. Před koncem roku 2013 pivovar představil Medák, první pivo s přídavkem medu v historii, a Reservu ze tří druhů sladů, která je za určitých podmínek vhodná k archivování. V roce 2012 nabídla značka svým spotřebitelům nepasterizovanou podobu svých klíčových produktů a stala se hrdým generálním partnerem HC Kometa Brno. Značce Starobrno se pravidelně daří získávat cenná ocenění v degustačních soutěžích. V roce 2013 to bylo zlato pro Starobrno Medium v kategorii světlých ležáků a stříbro pro Starobrno Černé mezi tmavými výčepními pivy ze soutěže Pivo České republiky. Na Zlaté pivní pečeti se podařilo Starobrnu Medium opět získat kov nejcennější. Starobrněnskému ležáku patří také Certifikát vyrovnané kvality z Pivexu 2013. Ležák a Tradiční mají také zlato ze soutěže České pivo 2013, Medium s ním obhájilo stříbro z roku 2012.

 

Autor: 
redakce
Aktuálně
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Radnice Brno-střed vypsala výzvu pro provozovatele kaváren, barů, restaurací a dalších podniků poskytujících občerstvení v městské části Brno-střed, aby umožnili využívat své toalety i kolemjdoucím...
23.02.2018 - 12:51
Ilustrační foto Foto: Centrum news
Rekonstrukce silnic, uzavírky, opravy, výluky nebo i Velká cena. To vše zkomplikuje v následujících měsících brněnskou dopravu. Jak se s těmito problémy vypořádat co nejlépe řešil kraj spolu se...
23.02.2018 - 07:04
Plameny chatu zničily Foto: HZS JMK
V noci ze středy na čtvrtek hořela dřevěná chata v Brně-Bosonohách. Uvnitř našli hasiči ohořelé lidské torzo.
22.02.2018 - 12:28
Tramvaj Foto: Centrum news/ Tomáš Varga
Každý má občas "den blbec" a dělá chyby. Ať už je to zapříčiněné osobními důvody nebo se jen ráno vzbudil s bolestí hlavy. Co se ale stane, když takový den má zrovna řidič tramvaje a v...
22.02.2018 - 06:51
Pavel Navrátil vynikal vztahem k přírodě, citlivostí a smyslovostí malby a odvahou k technologickým experimentům, díky čemuž je řazen k důležitým osobnostem české malby 2. poloviny 20. století....
21.02.2018 - 20:11
Olympijský festival Brno Foto: MMB/ M. Schmerková
Dnes do Brna zavítají čeští olympijští reprezentanti, kteří se vrátili z Koreje. Návštěvníci olympijského festivalu tak budou mít šanci pozdravit bronzovou medailistku Evu Samkovou s jejími trenéry a...
21.02.2018 - 11:34
Komentáře