Reklama
reklama

Pravnučka řezníka dnes míchá zdravé semínkové pomazánky

Stoprocentně rostlinného původu, veganské a vitariánské, což znamená pro lidi, kteří jedí jen syrovou stravu, bezlepkové a hlavně chutné. Takové pomazánky chce představit Brňanům Petra Krejčová. Na talíři její pomazánky hrají všemi barvami a vitamíny z nich přímo skáčou ven.

Semínka kešu, slunečnice, dýně, olivový olej, šalotka, petržel, koriandr, citron a bambova sůl. Tyto suroviny jsou základem nejúspěšnější z pomazánek Petry Krejčové z Brna. Dostala název Semínková. Do další pomazánky, která lidem nejvíc chutná, přidává mladá žena ve své výrobně cizrnu, sušená rajčata, tahini, olej, citron, česnek a bambovu sůl. A jmenuje se Cizrnová.

Pro Petru Krejčovou neznamená pomazánka to, co pro běžné kuchařky. Přestože pochází z řeznické rodiny, maso téměř zcela vyčlenila ze svého jídelníčku. Ani její pomazánky neobsahují nic živočišného. Neznají majolku nebo máslo. „Míchám je ze semínek, ořechů a luštěnin, jsou ochucené sušenými rajčaty, droždím, pečenou paprikou, bylinkami. Vše je z přírodních bio surovin od farmářů a z místních zdrojů. Buďto je vařím, nebo rozemelu a pak umixuji společně s olejem a vodou hotovou pomazánku. Nejsou v tom žádné živočišné produkty, majonézy, vajíčka, dochucovala,“ popisuje své výrobky Petra.

Veganství je Petřin životní styl. Stravuje se tak deset let, začala při svém pobytu v USA. „Jsem veganka, i když nedodržuji tato pravidla úplně striktně a jednou za měsíc si dobré maso od farmáře uvařím. Pomazánky jsem začala dělat, protože u nás pro mě nebyl produkt, který by mně chutnal a který by mě uspokojoval. Jsem totiž sama hodně mlsná,“ prozrazuje důvody a cestu k zajímavé podnikatelské myšlence Petra Krejčová.

Pomazánky zkouší míchat a testuje na známých a návštěvách, během čtrnácti dní otevírá vlastní provozovnu a bude pomazánky distribuovat po Brně. „Ohlas je na to velký, lidem chutnají. Takový produkt na trhu u nás není. I cenově jsou moje pomazánky dostupné, nejsou dražší než například produkty z tofu. Věřím, že lidé ocení, že mohou jíst kvalitní a zdravý produkt,“ doufá žena v úspěch svých zdravých pomazánek.

Pomazánky si oblíbila i její pětiletá dcera, která chodí do mateřské školky a z jídla ve školce mívá zažívací problémy a zácpy. „Ve školkách jsou pomazánky buďto sladké, nebo z živočišných produktů, což si myslím, že pro malé děti není vůbec vhodné. Když mají maso k obědu a pomazánku z ryb a kuřete ke svačince, nedivím se, že má zažívací problémy. Navíc toto dětem potřebné živiny nedodá,“ dodává s tím, že její dcera o vitamínech z rostlin, ovoce a zeleniny ví mnohdy víc, než paní učitelky.

Zdravé semínkové pomazánky od Petry Krejčové můžete už nyní ochutnat v brněnské kavárně Art nebo na farmářských trzích.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Další z brněnských obchodních domů čekají změny. V letošním roce své vlastníky již změnila Olympie a Nákupní centrum Královo Pole, od srpna má nového majitele i Tesco u hlavního nádraží na ulici...
23.09.2017 - 08:37
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Komentáře