Reklama
reklama

Nejlepší kopečková zmrzlina v Brně? Punčová ze stánku u Dornychu

Chybí vám kopečková Jadranská zmrzlina, na kterou před revolucí stála u Měnínské brány fronta hlavně kvůli chuti? Tak přesně takovou dnes dostanete ve stánku naproti Vaňkovce. V punčové jsou hrozinky, v oříškové kousky ořechů a pistáciová není zelená.

Noviny Centrum news vyhlásily před létem anketu o nejlepší brněnskou zmrzlinu. Po točené od Agnes z Řečkovic poslali čtenáři redaktory do stánku mezi Zvonařkou a ulicí Úzkou na kopečkovou. Už dvacet let ji taky vaří Pavel Halas, který se nejdřív specializoval na výrobu zákusků a pak se „našel“ ve zmrzlině. Spolumajitelka podniku Jana Resová letos v létě prodává hned několik druhů zmrzlin. „Základem je čokoládová, vanilková, oříšková a punčová. Ze smetanových k tomu nabízíme skořicovou, kávovou a pistáciovou. Ovocné zmrzliny pak máme podle ovoce, které se na trhu dá koupit. Jahodovou, ananasovou, meruňkovou, malinovou, borůvkovou, kiwi,“ vypočítává mladá prodavačka zmrzliny. Druhý červencový týden měla v mrazáku šestnáct chutí zmrzliny. „Každý týden nabídku obměňujeme,“ připomněla Jana.

Ledová dobrota se navíc vyrábí přímo ve stánku hned za výdejním okénkem. Zmrzliny jsou vařené v pasterizátoru z mléka. V chladícím sudu se pak uvařené mléko schladí, odstaví do lednice a po dvou hodinách přichází ke slovu stroj, ve kterém se mléko společně se smetanou stáčí a vzniká zmrzlina. Do vaniček zmrzliny se pak přidávají příchutě, oříšky, čokoláda, holandské kakao a stroj vše promíchá. V rychlomrazícím zařízení pak zmrzlinové hmoty ztuhnou na požadovanou konzistenci. Do půl hodiny od uvaření může Jana právě uvařený druh zmrzliny z těch nejkvalitnějších surovin prodávat. Ovocné zmrzliny vznikají rozmixováním ovoce a přidáním bílků, které ovocnou směs zahustí.

Pavel Halas se drží při vaření zmrzliny tradičních chutí. Štrůdlovou, mátovou nebo rafaelo lidi ochutnají jinde a pak znovu přijdou na jahodovou nebo vanilkovou. Když je hezké počasí, prodá se ve stánku přes 100 kopečků zmrzliny každý den.

Přestože nyní prodejci kopečkové zmrzliny pocítili konkurenční boj točené zmrzliny ze směsí a strojů, zákazníci se k malému stánku u rušné silnice vracejí. A nejvíc si chválí punčovou. „Říkají, že nikdo už v Brně neumí a nedělá punčovou s hrozinkami. Chválí i stracciatellu s kousky čokolády nebo pistáciovou, která není dobarvená zeleným barvivem a proto má žlutohnědou barvu pistáciových oříšků,“ dodává Jana Resová.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Další z brněnských obchodních domů čekají změny. V letošním roce své vlastníky již změnila Olympie a Nákupní centrum Královo Pole, od srpna má nového majitele i Tesco u hlavního nádraží na ulici...
23.09.2017 - 08:37
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Komentáře