Reklama
reklama

Legendární brněnský restaurant Padowetz: Přestavba trvala rok, nyní otvírá

Legendární brněnský restaurant Padowetz patří neodmyslitelně k historii města Brna. Na výsluní stál v 19. století, kdy patřil mezi nejlepší restaurační a hotelové zařízení v Brně. Na tuto tradici chtějí navázat současní provozovatelé.

Rozsáhlá přestavba prvního patra paláce Padowetz si vyžádala téměř rok. Noví provozovatelé velkoryse rozšířili kapacity původních prostor, vybudovali zcela nový, atraktivní interiér a investovali značnou částku do zcela nového, nejmodernějšího kuchyňského a technického zázemí. Nové prostory nabídnou 220 míst, kuřáckou i nekuřáckou část a především kvalitní gastronomické služby.

„Chceme navázat na to nejlepší z pestré historie Padowtze,“ říká jeden ze zástupců provozovatele ze společnosti JOLS a dodává: „Je nám jasné, že zákazníky získáme pouze vysokou kvalitou jídla, piva a celkových služeb. Historie Padowtze, umístění na frekventovaném místě a moderní atraktivní interiér nám k tomu mohou pomoci.“

Jak se sluší na restauraci se slavnou historií, budou na čepu tradiční české značky -  plzeňský ležák Pilsner Urquell z pivních tanků a černé pivo Velkopopovický Kozel Tmavý. Nabídku obohatí pšeničný speciál Fénix a nealkoholické pivo Birell. Nebude scházet  ani stále oblíbenější tradiční britský nápoj cider. U Padowtze se bude čepovat prémiová značka cideru Kingswood, který se vyrábí smícháním moštů z různých odrůd jablek v přesně stanovených poměrech.

Zcela ojedinělé architektonické řešení interiéru, které nemá v Brně obdoby, nabízí hostům přímý pohled do kuchyně. Gastronomie se opírá o ověřená jídla tradiční české kuchyně s moderním přístupem k používaným surovinám, způsobu přípravy i servírování. Specialitou budou grilovaná masa, mezi kterými kraluje hovězí z původně skotského masného plemene Angus Black, který se u nás chová na českomoravské vysočině. Samozřejmostí jsou i tříchodová polední menu za jednotnou cenu 85,- Kč. Otevřeno bude sedm dní v týdnu.

Interiér vznikl pod dohledem zkušeného architekta Davida Marka, který vyzdvihuje jedno z mnoha originálních řešení, které interiér nabízí: „Velmi zajímavé a zábavné bylo hledání řešení, jak dostat hosty do oken tak, aby mohli být skoro součástí ulice pod nimi.“

Hotel Padowetz byl postaven roku 1839 a brněnští kronikáři a znalci hostinské profese se shodovali v přesvědčení, že ho zakladatel legendární brněnský hostinský a hoteliér Lorenz Padowetz nechal postavit "s velkým vkusem a velkorysostí". Stavba byla provedena na takzvaných regulovaných pozemcích, v těsné blízkosti místa, kde teprve krátce předtím byla zbořena jedna z nejvýstavnějších brněnských městských bran, zvaná Židovská. Hotel Padowetz si zachoval úroveň prvotřídního podniku nejen za císaře pána, ale také za první Československé republiky, kdy - jak ocenil i věhlasný brněnský kronikář a folklorista Leopold Masur - "ani o vlásek nesestoupil ze své úrovně, v níž byl založen". Tehdy byl hotel stále vlastnictvím rodiny Padowetzů. Ve třicátých letech ho "pokrokově a uvědoměle" vedl městský rada Albín Padowetz a poté jeho vdova. K devastujícímu úpadku došlo po roce 1948. Po roce 1989 celý objekt nabývá zpět svůj původní význam a postavení.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Měsíc po umístění speciální lavičky plné knih v parku na Obilním trhu si už jen tak nepočtete. Knihy jsou rozebrané, prostor lavičky zaplnily odpadky.
20.09.2017 - 19:53
Víno a burčák ze čtyřiadvaceti vinařství, řemeslné a dárkové zboží, občerstvení a farmářské produkty a denně doprovodný program od odpoledních do večerních hodin. Přesně na tohle se mohou těšit...
20.09.2017 - 11:56
Komentáře