Reklama
reklama

FOTOGALERIE: Houbové žně v okolí Brna. Rostou, za hodinu koš hříbků

Tvrdí se, že houbaření je český národní sport, je to fenomén, který ve světě nemá obdoby. Češi také patří k největším odborníkům a znalcům hub. A protože všude z okolí se nyní ozývá, že „rostou“, redakce CENTRUM news se rozhodla vyzkoušet houbaření na vlastní kůži. Hodinu jsme ve třech houbařili v lesích na severu Brna – mezi Ořešínem a Útěchovem – vše zdokumentovali a na konci snažení jsme si domů odnášeli koš plný hub.

Houby jsou po staletí oblíbenou a nepostradatelnou surovinou i v těch nejproslulejších světových gastronomiích. Vynikají nezaměnitelnou chutí, jsou nízkokalorické, bohaté na vitaminy a minerální látky. Jejich hledání a sbírání je v České republice činností tak populární, že si Češi svým zápalem pro houbaření vydobyli pověst houbařských fanatiků. Tvrdí se, že houbaření je český národní sport, je to fenomén, který ve světě nemá obdoby. Češi také patří k největším odborníkům a znalcům jednotlivých druhů hub. Pro většinu lidí je ovšem houbaření spojeno zejména s pobytem v přírodě a možností relaxace.

Houbařská sezona v Česku začíná zpravidla v květnu a vrcholí v září. Češi v lesích většinou sbírají jen houby, které dobře znají, a při skladování upřednostňují sušení, tedy nejstarší a nejpřirozenější způsob uchovávání hub.

Ze statistik vyplývá, že přes sedmdesát procent obyvatel České republiky alespoň jednou ročně vyrazí na houby a asi jedna pětina se považuje za vášnivé houbaře.

V lesích v okolí brněnského okruhu rostou praváci, modráci, suchohřiby a babky. Kousek za Líšní si lidé domů odnáší koše suchohřibů, dubáků, kozáků, křemenáčů i babky. V Kohoutovicích koše praváků a masáků, stejná je situace na severu Brna a v Bystrci žně  - 177 praváku za dvě hodiny a žádní houbaři. To vše si píší lidé na jednom z internetových serverů o houbaření.

„Takové houbaření už jsme v okolí Brna nezažili roky. Sbíráme na jednom místě, houby rostou přímo u cesty, a přestože všude chodí  konkurenti s plnými koši, málem o houby zakopáváme,“ popsal situaci v lese pan Ladislav.

A jak se dařilo nám?

Stopky zapínáme v okamžiku vstupu do lesa. Okolo sebe máme spíše duby a listnaté stromy. Takže hojnou úrodu nečekáme. První suchohřib ale nacházíme už ve druhé minutě. A pak to jde ráz na ráz. Po čtvrt hodině máme zaplněno dno koše, půlhodina – polovina koše, 45 minut – začíná to vypadat na smaženici, hodina – koš je plný. Máme babky, suchohřiby, modráky. A to jsme do koše brali pouze zdravé houby, nahnilé, mokré a prolezlé červy jsme nechávali na místě.

A jak to bude s houbami dál? Houbaři tvrdí, že je něco na tvrzení, že houby rostou, když měsíc dorůstá od novu do úplňku a po úplňku jejich růst ustane. Úplněk je dnes – v neděli – večer. Takže uvidíme, co je pravda a jestli už po úplňku neuvidíme v okolí Brna ani jednu hlavičku.

Máte podobné zkušenosti s houbařením? Pochlubte se svojí úrodou. Pošlete fotografie na info@centrumnews.cz a my vaše fotografie zveřejníme na webu www.centrumnews.cz

Autor: 
redakce
Aktuálně
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Letos v dubnu vyvolal poprask a nevoli obcí, o kterých se nelichotivě zmiňoval, nyní vychází jeho nová verze. Autentický průvodce To je Brno má i novou kapitolu, v níž dotčená místa vyzdvihují svou...
21.09.2017 - 19:53
Prostor Flédy se v neděli 1. října opět zaplní oblíbeným bleším trhem. Celkem tu nabídne téměř 50 lokálních prodejců vlastnoruční výrobky, věci z druhé ruky, knihy, originální retro věci a rozšíří se...
21.09.2017 - 13:38
Milovníci tradičních i netradičních burgerových specialit a dobré společnosti zbystřete. Již od pátku do neděle můžete potěšit své chuťové pohárky, stačí jenom zavítat na prostranství před obchodní...
21.09.2017 - 07:00
Komentáře