Reklama
reklama

Brňané jí málo ovoce a zeleniny! S novým rokem by měli začít žít zdravěji

Námět pro novoroční závazek pro Brňany: jíst více čerstvého ovoce a zeleniny. Pouze 57 % dospělých obyvatel Brna konzumuje alespoň jednou denně čerstvé ovoce, syrovou zeleninu jí denně pouze 48,6 % a tepelně upravenou (vařenou) zeleninu pouze 8 % Brňanů. 

Ovoce a zelenina jsou přitom důležité pro snížení rizika vzniku srdečně-cévních chorob a některých druhů rakoviny a vitamin C obsažený v čerstvém ovoci a zelenině působí příznivě na prevenci chřipkových onemocnění. Jen něco málo přes 8 % dotázaných (5 % mužů a 11 % žen) však uvedlo, že jí ovoce a zeleninu alespoň čtyřikrát denně. Světová zdravotnická organizace přitom doporučuje konzumovat ovoce a zeleninu minimálně pětkrát denně, nejméně 400 gramů na den. 

Mezi Brňany ve věku 25 až 64 let konzumuje alespoň jednou denně čerstvé ovoce pouze 57 % dospělých, syrovou zeleninu pouze 48,6 %, tepelně upravenou (vařenou) zeleninu pouze 8 %. Ukázala to průřezová studie Kardiovize Brno 2030, výzkumného programu Mezinárodního centra klinického výzkumu FNUSA-ICRC. Jen něco málo přes 8 % dotázaných (5 % mužů a 11 % žen) uvedlo, že jí ovoce a zeleninu alespoň čtyřikrát denně. Reálná konzumace v dospělé části populace je tedy mnohem nižší, než doporučovaná.

„Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat ovoce a zeleninu minimálně pětkrát denně, nejméně 400 gramů na den. Česká společnost pro výživu doporučuje konzumovat denně alespoň 200 gramů ovoce a 400 gramů zeleniny, včetně zeleniny tepelně upravené. Brňané by tedy měli jíst daleko více ovoce a zeleniny,“ uvedl MUDr. Ondřej Sochor, iniciátor průzkumu. „Ovoce a zelenina jsou důležitou součástí výživy s významným preventivním účinkem; jejich dostatečná konzumace je spojována se sníženým rizikem vzniku a rozvoje srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. Vitamin C obsažený v čerstvém ovoci a zelenině má také příznivý vliv na prevenci chřipkových onemocnění.

Ovoce a zeleninu je vhodné konzumovat s každým jídlem. Ve výživě má významnou úlohu pravidelný jídelní režim, rozložený do 5 až 6 denních porcí. Zařazení dopolední a odpolední svačiny je důležité pro zajištění dostatečného příjmu živin, vitamínů a energie (svačina má tvořit asi 5-10 % denního příjmu energie). Dopolední svačina vytvoří optimální podmínky pro dobrý výkon a soustředění v práci či ve škole. Odpolední svačina je prevencí večerního přejídání, její výběr a vydatnost je třeba přizpůsobit odpolední pohybové zátěži (sportovní a volnočasové aktivity). Vhodné je, aby byla složena z porce bílkovin (např. sýr, jogurt), polysacharidů (např. chléb), a minimálně jednoho kusu ovoce nebo zeleniny. Svačiny jsou výbornou příležitostí pro zvýšení konzumace ovoce a zeleniny.

V průřezové studii Kardiovize Brno 2030, bylo také zjištěno, že v brněnské populaci ve věkové skupině 25 až 64 let kouří 23,5 % mužů a 20,5 % žen. Bývalých kuřáků je mezi muži 31,3 % a mezi ženami 23,2 %. Celých 34 % dotázaných uvedlo, že jsou pravidelně exponováni cigaretovému kouři (pasivní kouření), a to nejčastěji v restauracích (25,5 %). Denní pasivní expozici tabákovému kouři uvedlo necelých 9 %.

Z celkového počtu 2152 respondentů bylo 77,5 % pro zřízení nekuřáckých restaurací (86,9 % ve skupině celoživotních nekuřáků a 55,3 % ve skupině aktivních kuřáků).

Alespoň jednou týdně navštěvuje restaurace a podobná stravovací zařízení 29,9 % respondentů studie, z této skupiny by 79 % preferovalo nekuřácké restaurace a 9,5 % je proti.

„Dospělí si často nejsou vědomi rizik plynoucích z pasivního kouření - účinky tabákového kouře tzv. z druhé ruky - secondhand smoke - a z pobytu v místnostech, kde se před tím kouřilo - účinky složek tabákového kouře tzv. z třetí ruky - thirdhand smoke, tj. chemických látek, které ulpívají na povrchu místnosti a v textiliích - a vystavují těmto rizikům také své děti,“ varuje Sochor. Děti nejsou podle něj dostatečně chráněny před pasivním kouřením na veřejných místech a před tabákovou reklamou. „Děti jsou ve svých postojích ke kouření ovlivněny kouřením rodičů, jejich postoji ke kouření a tabákovou reklamou. Mluvte se svými dětmi o vlivu kouření na jejich život a zdraví, aby si včas utvořily správný názor a nenechaly se posléze ovlivnit kouřícími vrstevníky,“ dodal Sochor. 

Zdroj: FNUSA

 

Autor: 
admin
Aktuálně
Ilustrační foto Foto: Centrum news/Tomáš Varga
Řidič v Bohunicích překročil povolenou rychlost 50 kilometrů v hodině téměř dvojnásobně. Jeho dechová zkouška na alkohol byla negativní, z opilosti však obvinil strážníka. Jak dechová zkouška ukázala...
16.08.2018 - 07:00
Ilustrační foto Foto: Centrum news/Tomáš Varga
Větší slevy pro studenty a seniory při cestování vlakem a autobusem a pro všechny bez rozdílu věku možnost pořídit si měsíční „navazující šalinkartu“. Při efektivním užívání bude pro cestující téměř...
15.08.2018 - 09:00
Smrtelná dopravní nehoda se udála dnes ve Vranovicích. Šestaosmdesátiletý řidič osobního auta tam před polednem nedal na křižovatce přednost a srazil se s projíždějící dodávkou. Šofér osobního...
14.08.2018 - 16:09
Festival Foto: MMB
Lotyšská akordeonistka Ksenija Sidorova v doprovodu Filharmonie Brno zahájí v úterý 14. srpna na hradním nádvoří Mezinárodní hudební festival Špilberk. Do 24. srpna uslyší publikum pod širým nebem...
14.08.2018 - 06:30
Osmdesát dopravních nehod. Takové číslo evidují policisté v Jihomoravském kraji za první měsíc prázdnin v souvislosti s cyklisty. To je oproti loňskému červenci o 32 více.
13.08.2018 - 19:51
Přístaviště Bystrc až hrad Veveří. Tak vypadá trasa lodí na Brněnské přehradě, které od dnešního dne fungují v omezeném provozu. Důvodem je nízká hladina vody.
13.08.2018 - 18:08
Komentáře