Reklama
reklama

Opravdové potraviny necestují přes půlku světa

Když se řekne zdravá strava, mnozí si představí poměrně drahé potraviny, které jsou neodmyslitelnou součástí správné životosprávy. Stravovat se podle zásad zdravého životního stylu může výrazně navýšit rodinný rozpočet, a tak jsou zdravé potraviny často řazeny mezi nadstandardní luxus. Ani to však nemusí být pravda a rozhodně se to vyplatí a tělo vám jednou poděkuje.

Potraviny a suroviny pro zdravé vaření jsou dnes základem sortimentu několika prodejen v Brně. Nejde však jen o prodejny, které mají v logu to známé „zdravá výživa“ a kde najdete vločky nebo sóju. Jsou to prodejny, kde nakoupíte vše od ovoce a zeleniny, přes mléčné výrobky a maso. A majitelé tyto potraviny označují za „normální“ potraviny. Dodavatelé do těchto obchodů jsou převážně farmáři a menší producenti z Moravy a Čech, kteří své produkty vyrábějí tradičními metodami, z kvalitních surovin a bez použití zbytečných „éček“ a konzervantů. „ Jogurty a sýry vyrábějí z plnotučného mléka, které je upraveno pouze pasterizací, tudíž mají některé výrobky pouze týdenní trvanlivost. U výroby uzenin se drží tradice a používají při jejich výrobě pouze maso, tuk a směsi koření a nepřidávají do nich žádnou mouku ani žádné separáty. Chceme připomenout chutě, na
které jste možná už zapomněli nebo si je pamatujete ze svého dětství. Těm, kteří je nepoznali, chceme dát možnost ochutnat poctivé výrobky z naší země,“ říká Markéta Vlachová z prodejny Dobrej Špajz z brněnských Žabovřesk.

 

Pokud vás zajímá původ toho, co jíte a rádi nakupujete na trzích od farmářů, dají vám některé brněnské prodejny ještě něco navíc. Nabízí totiž  potraviny s jasně doloženým původem. „Zaměřili jsme se na produkty malých a středních sedláků, farmářů, pěstitelů a výrobců převážně z regionu, kteří se do konvenční prodejní sítě jen těžko dostanou. Jídlo vzniká podle staletí prověřených postupů a receptur, bez použití konzervantů, náhražek, škodlivých éček a dalších chemikálií, pouze za použití kvalitních surovin, které byly vyprodukovány lokálně a nemusely na váš talíř cestovat přes půl světa. Je výsledkem poctivé práce, řemeslného umu a často rodinné tradice. Má přirozenou chuť a kvalitu a je vyprodukované v souladu s přírodou, tedy je zdravé,“ vysvětluje jedna z prodavaček v prodejně v brněnském Králově Poli.

Potraviny v těchto obchodech přitom nejsou vůbec drahé. Chléb stojí podle druhu okolo třiceti korun, deset deka kvalitního čerstvého másla, které je vážené, přibližně 13 korun až 15 korun. Kostka másla, tak, jak ji znáte z obchodu, tedy 250 gramů, vyjde v prodejnách s potravinami od farmářů
na 33 korun, což je srovnatelné s máslem s „éčky“ z obchodu.

 

Také například vakuované kuře nestojí v prodejnách s masem od farmářů horentní sumy. Za kilo a půl vážící kuře zaplatíte okolo 150 až 200 korun. A na chuti je to znát. Opravdu kvalitní maso je totiž podle odborníků v českých obchodech vzácností. Křehčené kuřecí doháněné vodou, vepřové ze zvířat, která žila celý život ve stresu, a příliš „čerstvé“ hovězí naprosto převažuje. Prodejny lokálních potravin jsou jedním z mála míst, kde si můžete koupit vyzrálé, neboli stařené, hovězí, bio vepřové nebo kuřata, která běhala na denním světle. „Součástí naší masné nabídky
jsou i farmářská kuřata z Němcovy Farmy v Netíně, u kterých budete překvapení, že kuře není vůbec ta suchá sterilní hmota, na kterou jsme zvyklí ze supermarketů,“ uvádí majitel jedné z prodejen.

 

Stále jsou také podle obchodníků v kurzu bedýnky se zeleninou od ekologických zemědělců. Před nová a neznámá služba má stále více odběratelů
mezi Brňany. Rozrostl se i počet distribučních míst a bioprodejen, kde si lidé z Brna mohou bedýnku objednat a vyzvednout. Majitelé bioprodejen
se shodují, že jihomoravští ekozemědělci ani nestíhají kvůli velkému zájmu pěstovat. Například v prodejně Tři sudičky v Pellicově ulici, kde začali
před pěti lety bedýnky nabízet mezi prvními, dováželi v zimních měsících biozeleninu i z Rakouska. O tuto službu mají zájem hlavně rodiny s dětmi a mladí lidé. Chuťově je totiž zelenina od farmářů mnohem lepší. Za bedničku, která má dvěma lidem vydržet na týden, zaplatí zájemci zhruba dvě stě korun. Bednička pro velkou rodinu může stát i šest set korun. Její obsah určují většinou zemědělci nebo zaměstnanci prodejny, kteří vybírají sezonní ovoce a zeleninu.

 

Zdravé potraviny jsou ale i základem správného hubnutí. Ovoce, ale hlavně zelenina je samozřejmě základ, ovšem i další potraviny je možné do  svého jídelníčku zařadit, aniž by se porušovala pravidla zdravého stravování. „Na trhu je spousta potravin, které se tváří jako „velmi zdravé“, jsme ovlivňováni reklamou a nabídkou supermarketů, ale je těžké najít opravdu kvalitní výrobky. A právě prodejny, které si hlídají, od koho potraviny nakupují, by měly být garantem,“ zdravého jídla říká výživový specialista Petr Havlíček, který radí nebát se ani obyčejných vloček, celozrnných těstovin nebo i sušenek s vlákninou.

Zdravá výživa neznamená pouze vyloučit ze svého jídelníčku tučné hamburgery, řízky a smažené chipsy. Existuje množství potravin, na kterých si
pochutnáte a přitom jsou zdravé. „Žijeme uprostřed sporů a bojů o to, co jíst a jak jíst. Je všeobecně známo, že existují potraviny, které zvyšují
riziko infarktu a dalších srdečních a cévních chorob, vedou ke vzniku cukrovky či napomáhají vývoji rakoviny. Naproti tomu jsou potraviny, které tato rizika aktivně snižují,“ upozorňuje brněnská výživová poradkyně z Brna Jitka Slámová, která také potvrzuje, že Základem zdravé výživy je celozrnný nebo žitný chléb, rýže, těstoviny, ovesné vločky, müsli a obiloviny.

Potraviny jsou podle pravidel zdravé výživy rozděleny do pěti skupin: V první je chléb, obiloviny a brambory, které by měly představovat zhruba třiatřicet procent denní stravy. Druhou skupinu, rovněž třiatřicet procent tvoří ovoce a zelenina. Mléko a mléčné výrobky se podílejí patnácti procenty, maso a výrobky ze sóji dvanácti, zatímco potraviny obsahující tuk a cukr by neměly překročit osm procent.
 

Autor: 
redakce
Aktuálně
K dalšímu neštěstí na jihomoravských železničních tratích došlo dnes ráno v Brně.
25.09.2017 - 13:54
Brněnský magistrát má plán, že do třiatřiceti let vybuduje chytré město. Z toho důvodu již nějakou dobu pracuje na strategii Brno 2050, kterou diskutuje s občany a která slibuje omezení dopravy a...
25.09.2017 - 08:00
Od pátečních pozdních nočních hodin vyšetřují brněnští kriminalisté zvlášť závažný zločin, který se stal ve vlaku směřujícím z Brna směrem do Adamova.
24.09.2017 - 20:29
Mezinárodní den kávy připadá každoročně na 1. říjen a Brno již posedmé chystá festival kávy, který se řadí mezi největší takovou akci v České republice.
24.09.2017 - 12:55
Fenomén únikových her, kdy účastníci musí řešit různé rébusy a snaží se dostat ven z labyrintu, pronikl do České republiky už dávno. Díky logickému myšlení a týmové práci musí skupina vyřešit příběh...
24.09.2017 - 09:00
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Komentáře