Reklama
reklama

Tradiční dobroty na velikonočním stole

Velikonoce jsou oblíbenými svátky jara a stejně jako při jiných slavnostních příležitostech i o Velikonocích si my, Češi, potrpíme na dobré jídlo a vybrané laskominy.

Pomineme-li velikonoční koledu, která tradičně sestává z malovaných vajíček a dnes také z čokoládových zajíčků, kuřátek a jiných cukrovinek, patří na velikonoční stůl neodmyslitelně nádivka „s něčím zeleným“, velikonoční beránek, mazanec a jidášky. V některých rodinách jsou oblíbené i velikonoční perníčky a vajíčková pomazánka, která ovšem často vzniká především z důvodu „likvidace“ té spousty vykoledovaných vajec. Velikonoční pokrmy mají svůj tradiční význam, který dnes málokdo zná, proto kromě receptu na tu kterou pochutinu zapátráme trošku i v její historii, nejčastěji spojené právě s náboženskou tematikou či obřadním významem.

Velikonoční beránek

Beránek je jedním z hlavních symbolů Velikonoc. Dnes se jedná o sladké pečivo, ještě ve středověku však šlo o skutečné skopové maso, které bylo po ukončení velikonočního půstu na české tabuli hojné. K svátkům jara však patřil beránek dávno před tím, než vzniklo křesťanství. V Bibli je pečeně z beránka uvedena jako obřadní pokrm před odchodem Židů z Egypta. Dnes je však beránek chápán jako symbol Ježíše Krista a jeho oběti na kříži. Mezi nejoblíbenější recepty patří beránek s kandovaným ovocem. K jeho přípravě budeme potřebovat 180 g cukru krupice, 3 vejce, 240 g polohrubé mouky, 0,13 l mléka, 1 balíček prášku do pečiva, kandované ovoce, rozinky a vlašské ořechy. Utřeme žloutky s cukrem, přilijeme mléko, mouku s pečivovým práškem, nasekané ořechy, ostatní suroviny a dobře promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh ze 3 bílků. Těsto nalijeme do formy beránka a pečeme při 175 °C dozlatova.

 

Domácí mazanec

Mazanec patří k důležitým obřadním pokrmům. Na stolech našich předků se objevil již v 15. století. Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. V závislosti na tom, pro koho byl mazanec určen, se také lišilo jeho složení. Pro čeledíny byl chudší, návštěvám se do něj přimíchávaly rozinky a mandle. Bochánek vždy musí zdobit kříž, symbol křesťanství i samotných Velikonoc. Upéct si dobrý mazanec můžete dle našeho doporučeného receptu. Budete na něj potřebovat 11 dkg másla, 250 ml mléka, 11 dkg cukru krupice, 3 žloutky, 500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, vanilkový cukr a špetka soli. Loupané mandle na ozdobu. Postup: Promícháme žloutky, cukr, rozpuštěné máslo a přidáme mouku, kvásek a vlažné mléko, vanilkový cukr a mícháme tak dlouho, až se nám začnou tvořit bublinky. Poté přidáme nasekané mandle a rozinky a zpracujeme. Těsto necháme vykynout na teplém místě. Poté těsto zpracujeme na bochánek a uděláme ve středu kříž. Necháme znovu kynout na plechu a poté potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi. Mazanec pečeme asi 20 minut na 180 °C a potom 25 minut na 120 °C.

 

Jarní nádivka s mladými kopřivami

V lidových tradicích velikonoční nádivka symbolizuje nový život a naději na dobrý úrodný rok, podobně jako celé Velikonoce. Právě proto do ní přidáváme vše mladé a zelené, co se venku najde – dříve to kromě kopřiv klidně byly i pampeliška nebo kontryhel. Jak připravit vynikající jarní nádivku? Pokud máte možnost sehnat si čerstvé mladé kopřivy, pak neváhejte ani na chvíli. V případě, že tuto možnost nemáte, můžete místo kopřiv použít třeba petržel či jiné zelené bylinky. Určitě ale dbejte na čerstvost, protože jinak bude nádivka bez chuti. Dále budete potřebovat 12 rohlíků, cibulovou nať, pažitku, slaninu (nebo uzený bok), vývar, 10 vajec, pepř, sůl, 1 cibuli, 4 stroužky česneku a mléko. Rohlíky nakrájejte na stejně velké kousky a bylinky nasekejte najemno. Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a smíchejte je se žloutky. Tuto směs přidejte k rohlíkům jako první. Potom přidejte nakrájenou slaninu, důkladně promíchejte a vše zalijte mlékem. Vzniklou směs hněťte rukama, dokud rohlíky pořádně nenasáknou. Osolte, opepřete a znovu míchejte. Z bílku pak vyšlehejte tuhý sníh a přidejte ho do nádivky. Pečte ve vymazaném pekáči v rozpálené troubě na 180 stupňůzhruba dvacet minut.

Jidáše

Jidáše jsou sladké pečivo s medem, které symbolizují plodnost a hojnost. Svým tvarem připomínají svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš, když polibkem zradil Ježíše Krista. Dle lidových tradic by se měly upéct i sníst na Zelený čtvrtek, nejlépe za svítání, protože tak zajistí konzumentovi pevné zdraví. Na jejich přípravu budeme potřebovat 1/2 kg polohrubé mouky, 50 g cukru, 2 žloutky, 70 g tuku, 1 droždí, mléko, 1 vejce na potření, med dle chuti, sůl. Cukr, tuk a žloutky utřeme, osolíme, přidáme mouku a vykynutý kvásek a zaděláme tužší těsto, které necháme vykynout. Z těsta nakrájíme kousky, ze kterých vyválíme tenké proužkya ty pak stáčíme do spirály, potřeme vejcem a upečeme. Teplé jidáše pokapeme medem a podáváme.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Pojem veřejná zeleň si v pátek velmi svérázně vyložila třiapadesátiletá žena.
15.07.2018 - 19:59
Na výstavě „Vize modernosti. Rudolf Sandalo“ na hradě Špilberku bude k vidění originální kus nábytku z vily Tugendhat – lavice, která stála před slavnou onyxovou stěnou. Výstavu unikátních originálů...
15.07.2018 - 07:35
Novou leteckou linku z Brna na Milán-Bergamo začne od nového zimního letového řádu 2018 provozovat dvakrát týdně letecká společnost Ryanair.
14.07.2018 - 19:52
V sobotu 14. 7. zahájí v Brně provoz nové středisko RETRO-USE na adrese Francouzská 36. Podobné zařízení ve Škrobárenské ulici v Brně-Černovicích, které fungovalo od roku 2016, ke stejnému dni...
14.07.2018 - 08:45
Současná situace s městskou hromadnou dopravou v Brně se nezlepší. Naopak. Brňané mohou očekávat další výluky. Od půlnoci 16. července 2018 do 27. července 2018 přestanou jezdit tramvaje mezi...
13.07.2018 - 16:00
Ilustrační foto Foto: Centrum news / Tomáš Varga
Úderům do hlavy ocelovými tyčemi se nevyhnul starší muž, kterého napadla trojice mladíků ve věku třináct a patnáct let. Muž v autě s pootevřeným okýnkem spal. Děti putovali do výchovného zařízení.
13.07.2018 - 11:35
Komentáře