Reklama
reklama

Kimči - zdravé zelí z Koreje vypálí všechny bacily

Chřipky, angíny, oslabená imunita. Takto každoročně vypadá začátek roku a následující chladné zimní měsíce. Pokud chcete vyzkoušet komplexní a účinný přírodní všelék a zároveň si zpestřit jídelníček, sáhněte po kimči, potravině, která se řadí mezi pět nejzdravějších jídel světa. Možná se díky němu ubráníte i nachlazenému kolegovi v práci či kašlajícím dětem a sami viróze nepodlehnete.

Kimči (nebo též kimchi) pochází původně z Koreje, na chuť mu ale přicházejí i jinde. Své místo v jídelníčku si postupně buduje i u nás. Jedná se o silně kořeněné kvašené zelí, které má svou specifickou a nezaměnitelnou chuť i velmi pronikavou vůni.

Pikantní pochoutka slouží nejčastěji jako příloha k hlavnímu jídlu, má ale i další využití. „Můžete ho jíst samostatně jako salát, přidat do zapékaných toastů nebo použít k dochucení guláše a omáček. Vynikající je polévka v různých podobách, například jako česká zelňačka,“ doporučuje Libor Nop, který kimči dle vlastního receptu vlastnoručně vyrábí a prodává.

Ve skutečnosti žádný správný recept na kimči neexistuje, přestože první zmínky o něm se objevují již 3000 let př. nl. Korejské hospodyňky mají většinou každá vlastní rodinný recept, který se dědí a vylepšuje z generace na generaci, stejně jako se u nás dědí třeba recept na tu nejlepší babiččinu svíčkovou. Pokud máte potřebné suroviny, je jen na vás, v jakém poměru je namícháte.

Hlavními ingrediencemi při výrobě jsou čínské zelí, bílá ředkev, koření a sůl. Koření představují zpravidla červené mleté chilli papričky, cibule, česnek, zázvor a rybí omáčka.

Takto vytvořená směs se nakládá na týdny či měsíce do velkých kameninových nádob a nechává se fermentovat. Obrovskou výhodou kimči tedy je, že jej nemusíte sníst hned. „V chladu vydrží chemicky neupravované kimči běžně několik měsíců. Fermentační proces stále probíhá a trochu mění chuť. Kimči je postupně kyselejší a méně pálivé,“ vysvětluje Nop.

Odpověď na otázku, proč je právě kimči tak zdravé, získáme snadno. Je to komplexní „živá“ potravina, která obsahuje vlákninu, laktobacily, proteiny, aminokyseliny a spoustu vitamínů a enzymů. Díky svému složení udržuje zdravý trávicí systém. Stimuluje chuť k jídlu a jeho užívání se projeví především na vaší vitalitě. Dokáže povzbudit a podpořit chuť do života.

V Brně již kimči také seženete, když víte, kde se po něm ptát. Ochutnat ho můžete například v japonské restauraci Ebisu, kde si ho majitelka vyrábí sama. Tato zdravá pochoutka se objevuje také na food-festivalech či farmářských trzích. Pokud si ho chcete nakoupit ve větším množství, zkuste domácí výrobu kimči ve Šlapanicích nebo e-shop.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Václav Vydra se narodil v Praze do herecké rodiny Dany Medřické a Václava Vydry. Diváci jej mohou vidět na prknech Divadla na Vinohradech, v karlínském divadle, ale také na televizních obrazovkách....
23.09.2017 - 16:58
Roční e-šalinkartu si v Brně pořídilo už téměř 30 tisíc cestujících. Pracovníci DPMB zatím nezaznamenali hromadný přechod mezi jednotlivými kategoriemi jízdného. Na podzim navíc dopravce chystá...
23.09.2017 - 12:38
Další z brněnských obchodních domů čekají změny. V letošním roce své vlastníky již změnila Olympie a Nákupní centrum Královo Pole, od srpna má nového majitele i Tesco u hlavního nádraží na ulici...
23.09.2017 - 08:37
Systém parkovací revoluce, který plánovali brněnští radní spustit v letošním roce, se odsouvá. Rezidentní parkování mělo ve středu města nejprve platit již od jara, poté se start přesunul na letošní...
22.09.2017 - 19:01
S nástupem dětí do škol a školek se pojí zvýšená nemocnost. Nárůst nemocnosti mezi dětmi bývá patrný pravidelně již od poloviny září a jde především o respirační onemocnění a infekční nemoci...
22.09.2017 - 13:46
Kvalita ovzduší v městě Brně a Jihomoravském kraji se výrazně zlepšuje, zaznamenaly to všechny typy stanic imisního monitoringu, které tento trend potvrzují od roku 2010. Silniční doprava je...
22.09.2017 - 07:55
Komentáře