Reklama
reklama

Láďa Hruška - učitel před kamerou. Na sborovnu už zapomněl

Láďa Hruška trefil hřebík na hlavičku, trefil se do vkusu televizních diváků a předkládá jim levné a chutné recepty, které sám připravuje. Ve zpravodajství pracuje už jedenáct let, začínal v rozhlasu. Jako potravinový inspektor doháněl k šílenství prodavače. Ukázal divákům kdy, a jak padá chleba namazanou stranou dolů a v přímém přenosu se mu podařil „super“ přeřek o velikonočním „vyšupání a vyšukání“ dívek. Na Karlově univerzitě o něm vzniká diplomová práce o vzoru úpadku televizního zpravodajství a jeho bulvarizace. Přesto TV Nova nyní chystá samostatný pořad a připravuje se i Láďova knižní kuchařka. „Občas mám pocit, že se ze mě stává sběrač lidových receptů,“ říká Ladislav Hruška v rozhovoru pro noviny CENTRUM news.

Jste vystudovaný učitel biologie a chemie. Učil jste někdy ve škole a proč jste ze školství odešel? Jak jste se dostal do rádia a televize?

Ano, učil jsem na základce dva roky. Mezitím našli v Českém rozhlase můj životopis, pozvali si mě na pohovor a během dvou minut, kdy jsem jim měl přednést živý vstup ohledně situace v Karlíně po povodních, mě vzali. Řekl jsem si proč ne, buď mi to půjde, nebo se vrátím zpátky do sborovny. A už je to jedenáct let, co jsem si na sborovnu zatím ani nevzpomněl. Do televize jsem dostal nabídku jít po dvou letech v rádiích.

Potravinový inspektor už do obchodních domů nechodí. Proč?

Na základě stížností obchodních řetězců se situací začala zabývat Rada pro televizní a rozhlasové vysílání. Dodnes neznám jakýkoliv výsledek. Ale cítili jsme, že nesmíme usnout na vavřínech a vymyslet prozatím něco nového. Myslím si každopádně, že inspektor byl dost užitečný a situace na trhu se po jeho inspekcích podstatně zlepšila.

Zažil jste nepříjemné okamžiky při natáčení reportáží v obchodních domech? Jaké a kde?

Vesměs ne. Zákazníci a mnohdy i zaměstnanci mě tam vítali. Méně příjemný byl snad jen zážitek v Kolíně, kdy situaci ochranka absolutně nezvládla a vyzývala zákazníky, pokud se jim zboží nelíbí, ať si jdou nakupovat jinam.

Své kulinářské recepty jste odstartoval kuřecími kůžičkami. Kde jste na tyto recepty přišel, kdo vás inspiroval? A jak se zrodil pořad o rychlém a levném vaření?

S tímto nápadem přišlo vedení zpravodajství. Kůžičky jsem vyzkoušel na základě doporučení mého šéfa, ostatně v thajských restauracích se za tuto „lahůdku“ platí stovky korun.

Opravdu vám připadá Smažák v hrnku nebo bramboráky z tvrdého chleba jako super recepty, jako něco, co by si lidé měli vařit?

Neříkám, vařte to! Říkám, že mi doporučujete to vyzkoušet, zkouším to a to, co ukazuju, se opravdu dá jíst. Dodnes mi chodí děkovné dopisy od lidí, kteří si třeba ten smažák v hrnku nemohou vynachválit.

Co si vaříte sám doma? Co máte nejraději?

Kuře na medu, kdy už mám čas a náladu.

Našla jsem Vaši fotku ze skautů, takže ještě jezdíte na tábory a co byste uvařil v kotlíku?

Jasně, jezdím alespoň na ten tábor. V kotlíku se toho dá uvařit, ale nejlepší a nejrychlejší je buřtguláš. To je taková kotlíková maturita každého mladého skauta.

Lidé vás mají spojeného s „potravinovým inspektorem“, levným vařením, což jsou oddychová témata televizního zpravodajství. Nechtěl jste nebo neměl jste ambice dělat, takové to opravdové zpravodajství, politiku, kauzy?

To, co momentálně dělám, mě musí bavit. A jdu do toho naplno. Toto mě baví rozhodně víc, než politické kauzy. Za deset let novinařiny jsem si jich užil a smysl mé práce teď vidím trochu jinde. Asi tak ve stručnosti.

Co nejhoršího jste kdy udělal (řekl) při reportážích?

Nic nejhoršího jsem snad nikdy nic neřekl.

Když nevaříte, netočíte reportáže, jak si žijete a co nejraději děláte?

Odpočívám. Den spím, pak si udělám čas na pražské kamarády a pak utíkám domů za rodinou a zvířaty do Městce.

Máte už po letní dovolené? Kde jste byl, nebo kam míříte?

Byl jsem letos na skok za sluníčkem a mořem na Mallorce, to samé na čtyři dny v Itálii a pak ještě pracovně pět dní v Maroku.

Které sporty jsou vám nejbližší a co byste chtěl zkusit?

Moc mi jich blízkých není, musím přiznat. Rád plavu, ale plavec nejsem, rád si zajdu do fitka, ale fitnessborec nejsem a baví mě i kolo, ale extracyklista taky nejsem. Tak asi tak. Rozhodně jsem sportovec individualista, na kolektivní sporty se raději dívám, než je provozuji.

Jak zvládáte televizní popularitu? Obrací se na vás asi hodně lidí, radíte a odepisujete?

Není mi dvacet let, abych ji nezvládl. Beru to tak, jak to přichází, a stojím nohama na zemi, zítra může být všechno jinak, tak to v této branži chodí a člověk s tím musí počítat. Ano, zastavují mě občas a je to milé. Občas mám pocit, že se ze mě stává sběrač lidových receptů.

Nyní budete mít vlastní pořad o vaření. O co půjde a co v něm představíte? Bude to show?

Bude to sestřih těch nej receptů, které se odvysílaly. Reagujeme na četná přání diváků, kteří si to nestačili zapsat a chtějí to vidět znovu. Nové to bude v tom, že to bude asi desetiminutový blok a recepty uvedu z velkého televizního studia.

Zároveň se chystá vaše knižní kuchařka. V jakém je stadiu?

Kuchařka je ve velmi intenzivní fázi příprav. Já můžu prozradit v tuhle chvíli, že mám právě dnes na stole první korektury, takže teď to musím všechno přečíst a kuchařka úspěšně spěje do svého finále. Já se na ni strašně moc těším, protože to beru jako velký dluh a zároveň dárek divákům, kteří se na ní ptají už od prvního dílu mého vaření.

Bojíte se bulváru? Že třeba o vás vyjdou nelichotivé články, že si vás budou nyní víc všímat?

Kdo se bojí, nesmí do lesa.

Co byste rád dělal, kdybyste nenatáčel reportáže o jídle?

Buď bych vymyslel něco, co by mě bavilo a pokud ne, tak bych se pustil do svého vlastního projektu. Nemusí být ani televizní, nápadů mám spousty a je na čase je začít pomalu realizovat dříve, než bude pozdě.

Autor: 
redakce
Aktuálně
Znojemští policisté dopadli muže, který ukradl horské kolo. Při vyšetřování navíc vyšlo najevo, že s podobnou krádeží má muž již předchozí zkušenosti.
24.08.2017 - 08:05
V průběhu letošního léta to byla v Brně jedna dopravní uzavírka za druhou, a vypadá to, že konce dopravních omezení se jen tak nedočkáme. Město má v plánu opravy ulic Gorkého a Arne Nováka, které...
23.08.2017 - 11:45
Milovníci kempování a táborníci mohou slavit. Hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek v úterý zrušil zákaz rozdělávání ohňů. Nic tedy táborníkům nebrání v tom, opéci si poslední prázdninový...
23.08.2017 - 06:58
Již zítra zaparkuje na Zelném trhu speciální autobus s kavárnou, který nabídne návštěvníkům nevšední prožitek naprosté tmy. Hosté si tak mohou na chvíli zakusit, co to znamená být slepý.
22.08.2017 - 12:00
Řidič sportovního auta značky Dodge ujížděl policistům rychlostí o polovinu přesahující předpisy. Jejich honička skončila na polní cestě, kde se sportovní vůz zaseknul. Nyní čeká řidiče správní...
22.08.2017 - 07:37
Boj proti stánkařům v podchodu brněnského hlavního nádraží neustává. Město začíná rozesílat výpovědi nájemních smluv.
21.08.2017 - 16:03
Komentáře